Româniul care a oscilat între Imperiul Otoman şi Imperiul Hasburgic: Avea o reţea mare de spionaj! Brancoveanu oferea bacșișuri foarte mari!

Constantin Brâncoveanu (n. 1654 – d. 15/26 august 1714) a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române. Mare boier, nepot de soră al domnului Șerban Cantacuzino, el a moștenit și a sporit o avere considerabilă, care consta în proprietăți imobile, bunuri mobile și sume de bani depuse în străinătate. În timpul în care a domnit, Țara Românească a cunoscut o lungă perioadă de pace, de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale, în urma sa rămânând un mare număr de ctitorii religioase și un stil arhitectural eclectic ce-i poartă numele.
Domnitorul Constantin Brâncoveanu a baletat în politica externă între Imperiul Otoman şi Imperiul Hasburgic, reuşind printr-o reală reţea de spionaj, să aibă ştiri proaspete chiar înaintea conducătorilor celor două Imperii.
Mai mult, Constantin Brâncoveanu a încercat şi o apropiere diplomatica de Ţarul Rusiei, Petru cel Mare, dar în ultimul moment, trădarea unuia din boierii săi apropiați, respectiv, Spătaru Toma Cantacuzino ( vărul său), l-a determinat să se retragă din alianţa cu Imperiul Ţarist.
Printr-o politică de corupere a marilor demnitari otomani, romanul Constantin Brâncoveanu a reuşit să fie confirmat Domn pe viaţă, în 1699 şi de asemenea, în 1703. Functionarii otomani abia asteptau sa fie trimisi cu treaba in Tara Romaneasca, deoarece Brancoveanu le oferea bacsisuri foarte mari, extrem de generoase. Faptul ca averea lui crestea de la an la an, l-a ingrijorat pe sultan, acestuia fiindu-i frica de faptul ca Brancoveanu ar putea mitui chiar si oamenii sai de incredere.
Rudele sale, cele mai apropiate din familia Cantacuzino, l-au trădat şi i-au spus sultanului, că Domnitorul este aliatul secret al Ţarului Petru cel Mare.
Din această cauză în 1714, în apropierea sărbătorilor Paştelui, Constantin Brancoveanu a fost mazilit de către un trimis special al sultanului şi întreaga lui familie a fost dusă la Istambul, unde Domnitorul a fost torturat pentru a dezvălui turcilor locul unde-şi ţinea averea.
În speranţa că va obţine clemenţă pentru el şi familia sa, Brancoveanu a dezvăluit turcilor locul unde-şi ţinea averea, dar acest lucru nu l-a salvat, iar în ziua de 15 august 1714, atât el, cât şi cei patru fi ai săi, respectiv, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, împreună cu ginerele său Ianache Văcărescu, au fost ucişi de turci, prin decapitare.