Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Lacul Albastru, singurul din Europa care îşi schimbă culoarea în funcţie de intensitatea luminii

Aria naturală se află în partea central vestică a județului Maramureș și cea nord-vestică a orașului Baia Sprie, la o altitudine de 530 m. la poalele Munților Gutâi (grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei ce aparțin de lanțul muntos al Carpaților Orientali), în apropierea drumului național DN18 care leagă municipiul Baia Mare de orașul Sighetu Marmației.

„Daca vizitati nordul tarii, trebuie neaparat sa ajungeti si la Baia Sprie. La 3 kilometri de oras se afla Lacul Albastru, care este probabil singurul lac din Europa care îşi schimbă culoarea în funcţie de intensitatea luminii.

Nu mai exista un asemenea fenomen in Romania.  Acest lac a luat nastere din cauza prabusirii unei mine vechi de metale neferoase. Are o lungime de 50 de m si o adancime de aproximativ 4 metri.

Mina s-a prabusit in 1920, iar datorita sulfurii apa a căpătat culoarea verde. Specialistii spun ca nu este niciun pericol daca doriti sa inotati in apa lacului, chiar daca apa este sulfuroasa. Cand apa este agitata de inotatori aceasta capata culoarea albastra, de aici tragandu-se si numele lacului” arată cei de la atlas-geografic.net

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *