Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Se încheie muntăritul, obicei pastoral din Munții Apuseni

Un obicei care încă mai dăinuie în unele comunități din Munții Apuseni este „muntăritul”. Este o practică pastorală, care presupune mutarea gospodăriei din vatra satului într-un cătun din munte, la o distanță mare față de sat. Motivul pentru care oamenii aleg să-și mute gospodăria pe timpul verii este pășunatul.

Odată cu venirea primăverii, oamenii din satele de munte ale județului Cluj își mută gospodăria într-un cătun din inima muntelui, pe care aceștia îl numesc „mutătură”. Această mutare se petrece în a doua jumătate a lunii mai, urmând ca oamenii să stea toată vara acolo, dar se întorc la aproximativ două săptămâni, pentru a-și verifica gospodăria din sat. În unele cazuri, cineva rămâne permanent în casa din sat, pentru a avea grijă de ea și pentru ca satul să nu rămână pustiu.

Gospodăriile din „mutătură” sunt formate din case de mici dimensiuni, cu una, maxim două camere, și un grajd pentru animale. Toate aceste clădiri sunt construite din lemn. Pe timpul verii, oamenii desfășoară activități de păstorit și pășunat și își adună nutrețul necesar pentru iernatul animalelor. Toamna, comunitatea se întoarce înapoi în sat, pentru iernat.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *