Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Comitatele pitorești, Țara Zarandului, Ținutul Pădurenilor, Țara Hațegului și Valea Jiului vor fi prezentate la Târgul de Turism al României

Comitatele pitorești, Țara Zarandului, Ținutul Pădurenilor, Țara Hațegului și Valea Jiului vor fi prezentate la Târgul de Turism al României orgaizat în 9 – 12 noiembrie la ROMEXPO, anunță cei de la ROMEXPO.

„Împărțit în șase zone etnografice, județul Hunedoara numără o colecție impresionantă de obiceiuri, tradiții și elemente populare specifice. Ținutul Pădurenilor, Țara Zarandului, Țara Hațegului, Valea Mureșului, Valea Jiului și Ținutul Orăștiei cuprind zone rurale pitorești ce constituie veritabile destinații ecoturistice care vor fi prezentate și promovate la ediția din acest an a TTR.

În județul Hunedoara se află cinci dintre cele șase cetăți dacice din Munții Orăștiei care sunt printre cele mai cunoscute monumente antice din România. Cetățile de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, Costești – Cetățuie, Costești – Blidaru, Luncani – Piatra Roșie și Bănița reprezintă expresia monumentală a civilizației Regatului Dacic din secolele I a. Chr. – I. p. Chr., o semnătură originală în peisajul Europei temperate în perioada de sfârșit a epocii fierului. Odată cu înscrierea în anul 1999 pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, aceste monumente au devenit un bun cultural comun al umanității, alăturându-se unor monumente de pe mapamond.

În plus, ca o noutate, Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va intra în proprietatea județului Hunedoara, în urma votului acordat recent în Parlament pentru Proiectul de Lege de modificare și completare a Legii privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Pentru DGAMPT Hunedoara, administrarea, protejarea, întreţinerea și punerea în valoare a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO reprezintă priorități. De asemenea, Casa-Muzeu „Avram Iancu” de la Baia de Criș, Complexul de Monumente Țebea și Casa Memorială „Drăgan Muntean”, preluate de Direcția Generală, sunt parte a unor proiecte de dezvoltare, promovare și punere în valoare.

În anul 2021 a luat naștere și Colecția publică „Zestrea Apusenilor”, expoziție administrată de Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, cu scopul promovării zonei din punct de vedere turistic și etnografic.

Toate acestea vor fi prezentate și promovate în rândul vizitatorilor Târgului de Turism al României – toamnă 2023.

De asemenea, DGAMPT Hunedoara va prezenta, alături de aplicația turistică a județului -„Discover Hunedoara” și aplicația Exploring Dacia – Sarmizegetusa Regia. Este vorba despre o aplicație de realitate augmentată care prezintă detalii arhitectonice și artefacte dacice specifice sitului arheologic de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia” au anunțat cei de la ROMEXPO.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *