(OPINIE) Voicu Ienci: Sa afirmi ca limitezi tranzactiile cash pentru a elimina evaziunea fiscala incalci prezumtia de nevinovatie a cetateanului in raport cu aplicarea legii

Obligatia si rostul bancii este profitul. O banca e o afacere ca oricare alta, o initiativa si intreprindere cu scopul de a face cat mai mult profit, de a-l maximiza pana in punctul in care realitatea obiectiva permite acest lucru.
Bancile nu au rolul si indatorirea de a face politici sociale, de a produce bunastare generala, decat in masura in care acest lucru le sprijina realizarea scopurilor proprii, institutionale si de actionariat.
Nimeni nu poate obliga o banca sa instaleze mai multe ATM-uri, sa dezvolte metode si mijloace de relationare mai prietenoasa cu publicul larg, caruia i se adreseaza. Acestea le dezvolta in masura in care au ca rezultat maximizarea profitului. Banca ofera un serviciu, la standarde mai inalte sau mai joase. Clientul are dreptul sa aleaga dintre oferte si daca sa foloseasca serviciul bancar in sine.
Responsabilitatea pentru binele public, progresul si stabilitatea sociala, pentru apararea interesului cetateanului revine factorului politic -presedinte, guvern, parlament. Acestia sunt alesi de catre oameni, tocmai in vederea sustinerii intereselor celor care ii voteaza.
Sa transformi cetatenii in persoane captive, obligate sa accepte servicii de care nici macar nu au nevoie, sa dai legi impotriva intereselor clare si neechivoce a celor care te-au mandatat sa ii reprezinti, sa le afectezi traiul de zi cu zi si sa le produci pierderi financiare inseamna sa le tradezi interesele elementare, sa denaturezi logica democratiei, sa instaurezi dictatura prin incalcarea Constitutiei si a contractului social dintre cetatean si statul care il reprezinta.
Sa iesi public si sa afirmi ca limitezi tranzactiile cash pentru a elimina evaziunea fiscala, inseamna sa incalci grav un principiu fundamental si esential al relatiei dintre cetatean si lege -prezumtia de nevinovatie a cetateanului in raport cu aplicarea legii.
Contractul social spune ca noi toti, suntem datori taxe si impozite, in limita realizarii scopului pentru care statul exista si isi gaseste legitimitatea. Tot contractul social prezuma ca ne realizam cu totii obligatia de plata. Este datoria celeilalte parti de a dovedi prejudiciul, fapta noastra si vinovatia, atunci cand acest contract nu e respectat.
Sa ne prezumi vinovati, sa dai legi bazate pe aceasta prezumtie, inseamna sa transformi caracterul sinalagmatic al contractului social in act de asuprire si dominatie, sa rastorni orice echilibru contractual, sa depasesti limitele mandatului incredintat.
Statul roman face exact acest lucru in momentul de fata. Este un excroc politic, un impostor care isi foloseste aparenta mandatului in interesul unor afaceri bancare private sau spre propriul folos, rupt de interesul social.
Contractul social a fost incalcat. Ne aflam in stare de dictatura, de dominatie si asuprire. Constitutia a incetat sa existe, a fost ucisa miseleste de niste talhari. Urmeaza sclavia si violul ridicate la rang de politica de stat.
Romania nu mai exista, e doar un teritoriu in care actioneaza un grup infractional organizat numit stat.
Despre Voicu Ienci
Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.
Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie
Problema cu limitarea e consecinta „neuronului absent” in care se presupune ca evaziunea o fac firmele cinstite. Pai ala de face evaziune, va face in continuare, ce treaba are el cu limitarea asta?