Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Victor Lustig, „afaceristul” care a vândut Turnul Eiffel de două ori

foto: curieuseshistoires.net

Victor Lustig a fost cu siguranță unul dintre cei mai renumiți escroci din istorie. „Afaceristul” a vândut Turnul Eiffel de două ori și l-a înșelat pe Al Capone.

Ingenioasa idee de a vinde Turnul Eiffel i-a venit cândva la mijlocul anilor 1920. În acea perioadă, un ziar parizian a publicat un articol despre starea deplorabilă a turnului. În ziar se afirma că, la mai bine de treizeci de ani de la construirea sa, edificiul emblematic pentru Paris avea nevoie de reparații majore. De asemenea, în articol se mai afirma în treacăt că guvernul francez considera că ar fi mai ieftin să dărâme turnul decât să îl repare.

Victor Lustig a rămas impresionat de acest comentariu și i-a venit o idee drăceasă. Lustig a început să viziteze comercianții de fier vechi, dându-se drept un oficial guvernamental și informându-i că turnul Eiffel urmează să fie demolat. Cel mai mare ofertant urma să primească 7.000 de tone de metal.

Precaut să nu rateze o uriașă oportunitate, afaceristul André Poisson i-a oferit o mită imensă lui Lustig.

Luând mita de la afacerist, Victor Lustig a fugit imediat în Austria. Timp de săptămâni întregi, escrocul a răsfoit ziarele franceze în căutare de știri despre escrocheria sa cu Turnul Eiffel, dar nu a găsit nimic. Cert este că Poisson, chiar dacă a aflat că a fost înșelat, nu s-a dus la poliție. I-a fost rușine să vorbească public despre cât de ușor a fost înșelat.

Apoi, șase luni mai târziu, Lustig s-a întors la Paris și a vândut din nou Turnul Eiffel unui alt cumpărător. De data aceasta, “cumpărătorul” a reclamat escrocheria la poliție, iar Lustig a fugit în SUA.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *