(OPINIE) Mihai Haneș: Pe ce vor fi cheltuiți 2.53 miliarde de dolari din bugetul României?

Am aflat săptămâna trecut ca România a primit unda verde din partea Congresului Statelor Unite pentru achiziția unui număr de 54 de tancuri ( un batalion ) Abrams M1A2. Valoare contractului este de 2.53 miliarde de dolari deși parlamentul și-a dat acordul acum câteva luni doar pe 1.07 miliarde dolari.
Versiunea de tanc oferită României este de ultima generație, M1A2 SEPv3, considerat unul din primele trei tancuri din lume alături de rusescul T-14 și germanul Panther KF51.
Aceasta versiune a tancului a început sa fie produsă începând cu anul 1999, are o lungime de 9.77 metri, lățimea 3.7 metri și înălțimea de 2.4 metri, greutatea de 67-68 tone, fiind unul din cele mai grele tancuri. Dotat cu un motor de 1500 cai putere, turbojet (motor de avion), cu o viteza maxima de deplasare de 68 km/h, nivelul de zgomot 115dB, distanta de deplasare 425 km cu un plin ținând cont ca rezervorul este de numai 1900 litri, sunt ironic în legătură cu consumul. Echipajul este format din 4 soldați. Tunul M256 de 120 mm este considerat unul din punctele forte al acestui tanc alături de armura cu uraniu sărăcit, electronică de ultima generație și viteza de demaraj.
Producatorul acestui tanc este firma General Dynamics, același care produce și transportoarele blindate Piranha V, oare exista un tipar sa fie achiziții doar de peste ocean, în Europa nu se găsește armament ??
Versiuni al acestui tanc se afla în dotare armatelor din Egipt, Kuweit, Polonia, Australia, Iraq și Arabia Saudită. A fost implicat în războaiele din Iraq și Afganistan unde și-a dovedit calitățile fiind un tanc care nu a fost distrus de armatele inamice.
Puncte pozitive pentru aceasta achiziție este modernizarea armatei romane care necesita în contextul actual și alinierea la standardul NATO. Versiunile actuale de tanc a României sunt de generație veche, cele 5 batalioane de tancuri ( aproximativ 270 de tancuri ) sunt compuse din versiunile TR-85 ( un batalion ), TR-85M1 ( un batalion ) și T-55 ( trei batalioane).
Puncte negative efortul logistic pentru acest tip de tancuri și costul mare de achiziție, Polonia care și-a manifestat intenția sa cumpere 250 de tancuri Abrams cu 5 miliarde de dolari!!!
Tot săptămâna trecută Fortele de Operațiuni Speciale a armatei romane a recepționat 33 de bucăți de JLTV-uri produse de firma americana Oshkosh.
Daca am reuși sa ne mobilizam tot așa de repede și când vine vorba de construcția de spitale am fi reușit sa avem măcar unul gata din cele patru regionale promise de actuala guvernare.
sursă info tehnică: monitorulapararii; wikipedia;