Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Castrul roman Germisara, apăra drumul imperial care unea Ulpia Traiana Sarmizegetusa, de Micia (Vețel) și Apulum (Alba Iulia), dar și exploatările de aur din Munții Apuseni

foto: cniptgeoagiubai.ro

Pe malul drept al râului Mureș în apropierea satului Cigmău, în locul numit „Cetatea Urieșilor”, s-a  descoperit  un castru militar care avea rol de pază și apărare a drumului care unea Ulpia Traian Sarmisegetusa și Micia (actuala zonă Vețel) cu Apulum ( Alba Iulia de astăzi) și  „Drumul Aurului” ce mergea spre Săcărâmb și Albunus Maior (Roșia Montana), supraveghind în același timp comerțul care se făcea pe râul Mariș (Mureș) .

Localizarea aproximativă a castrului s-a făcut spre sfârșitul secolului XIX, odată cu apariția primelor monumente sculpturale, fragmente epigrafice, monede, țigle și cărămizi cu ștampilă. Suprafața platoului pe care s-a identificat castrul este de peste 3ha. Tot aici, se pare că, exista și o așezare fortificată din perioada dacică. Cercetarea arheologică începută în anul 2000 a reușit să contureze dimensiunea castrului de 320×120 m.

În zona centrală a platoului, s-a pus în evidență principia (clădirea comandamentului), două horrea (grânare) de mari dimensiuni spre vest de acesta și un al treilea spre est. De asemenea sunt prezente o serie de construcții din lemn. Garnizoana cantonată în castru a fost Numerus Singulariorum Peditum Britannicianorum.

Accesul către  castru de face din DJ 107A  în imediata apropiere a localității Cigmau,   accesul este marcat printr-un indicator turistic.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *