Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(VIDEO) Hunedoara, din inima Daciei până în vatra străveche a pământului românesc

Ruta Cultural Turistică „Județul Hunedoara – Din inima Daciei până în vatra străveche a pământului românesc” reprezintă o invitație de călătorie printre paginile scrise în istoria unui popor.

„Punctul de pornire în acest voiaj este fixat la începuturile istoriei noastre, în inima Daciei străvechi, acolo unde, în urmă cu mai mult de două milenii, se afla capitala regelui dac Decebal. Azi, Sarmizegetusa Regia face parte din Complexul Cetăților Dacice descoperite în Munții Orăștiei, monumente a căror valoare istorică deosebită este recunoscută de întreaga omenire, acestea fiind incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO începând cu anul 1999.

Lăsând în urmă misterul nedeslușit pe deplin al civilizației și culturii dacice, firul narativ ne poartă spre un alt capitol important al istoriei noastre și ajungem la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, următoarea capitală a Daciei, cea ridicată de cuceritorii săi romani. Pășind printre ruinele înfloritoarei colonii romane, vom încerca să înțelegem mai bine forța impresionantă a unui imperiu ce a marcat întreaga lume antică și care și-a lăsat adânc amprenta asupra formării poporului nostru.

Mergând mai departe, vom descoperi Legenda Vie a Transilvaniei între zidurile de piatră ale Castelului Corvinilor din Hunedoara, un loc singular în România pentru cei atrași de evul mediu. Un tur al grandiosului edificiu ne va dezvălui o impresionantă arhitectură, dar și episoade și personaje marcante din istoria medievală a Transilvaniei.

Oprindu-ne la Deva, vom reciti 750 de ani de pagini de istorie zbuciumată, scrisă pe zidurile fortăreței ce veghează asupra orașului. Cetatea Devei este considerată una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania, numele ei fiind legată de evenimente și personalități istorice marcante. Coborând de pe Dealul Cetății, ni se ivește în cale ocazia de neratat a vizitării unei colecții muzeale extrem de generoase aparținând mai multor epoci: preistorie, epocă dacică, romană, medieval timpurie, medievală, istorie modernă şi contemporană. Palatul Bethlen, cel care găzduiește sălile Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, este o clădire monument istoric în stil baroc, de o frumusețe aparte.

Punctul final al călătoriei îl constituie Țebea, străveche vatră de pământ românesc. Panteonul Moților este loc de pelerinaj pentru toți cei ce simt românește, este locul sfințit de sacrificiul martirilor luptei pentru libertate a acestui popor. În cimitirul de la Țebea se află osemintelor celor mai mari eroi ai revoluției române din Transilvania din anii 1848-1849, în frunte cu Avram Iancu” arată cei de la Hunedoara Turism.

Mai multe puteți citi pe – Hunedoara Turism

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *