Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Biserica Șovagăilor din Turda, construită pentru români, după ce regele Matei Corvin a înăbușit un complot al nobililor din Cluj și Turda

foto: Ana Maria Catalina / ro.wikipedia.org

Biserica Șovagăilor („Biserica Tăietorilor de Sare”) cu hramul Sfânta Treime, este o veche biserică greco-catolică (preluată de ortodocși din 1948) situată în Turda Nouă, pe str. Salinelor nr.10, pe un loc relativ ușor accesibil credincioșilor mineri de odinioară. A suferit de-a lungul timpului numeroase modificări.

În anul 1467 regele Matei Corvin a înăbușit un complot al nobililor din Cluj si Turda și a numit ca prefect al Salinelor din Ardeal (cu sediu la Turda) pe Miklos Olah, un unchi al său de viță românească, care a permis românilor din această parte a orașului Turda să-și construiască în acel an o biserică proprie, nu departe de ocna de sare, cu condiția ca să lucreze în minele de sare.

În anul 1709 a fost reconstruită din temelii de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. La fel ca toate bisericile greco-catolice din Ardeal, și această biserică a fost confiscată abuziv în anul 1948 de către autoritățile comuniste și trecută în folosința Bisericii Ortodoxe Române. După 1948 construcția bisericii a suferit o serie de modificări, mai mult sau mai puțin ortodoxe. Biserica poartă și astăzi numele de Biserica Șovagăilor, încă nefiind retrocedată ctitorilor ei de fapt, Biserica Română Unită cu Roma.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *