Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Biserica de lemn din Troaș, oază de ortodoxie din vremea răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan

foto: Centrul Cultural Judetean Arad

Biserica de lemn din Troaș, comuna Săvârșin, județul Arad, cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” datează din anul 1782.

Biserica ”Sfinții Trei Ierarhi” din Troaș este cea mai veche biserică de lemn de pe valea Mureșului de jos. A fost construită inițial pe locul numit Buza Cărunții, la intrarea în sat. Pe colțul drept al prestolului de piatră se află gravat cu litere chirilice „1782”, an în care unii cercetători plasează începuturile monumentului.

Biserica a fost strămutată în 1875 pe actualul loc, Dâmbul Crucii. Planul bisericii este o navă dreptunghiulară terminată cu o absidă cu trei laturi. Tălpile masive sunt așezate pe o fundație de piatră. Deasupra pronaosului se află turnul sprijinit pe grinzi. Acoperișul acestuia este în formă de piramidă cu baza pătrată. Biserica este compusă din trei încăperi, așezate în prelungire pe axa E-V: pronaos, naos și altar (de formă poligonală cu 5 laturi). Construcția are următoarele dimensiuni: L=10,54m ; l=4,97m și este învelită cu șiță. Biserica a fost pictată în 1812 de zugravul Nicolae din Lupșa Mare, pe cheltuiala satului (30 de florini).

Pe la 1813 s-a zugrăvit interiorul bisericii, de către zugravul Nicolae, iar înaintea primului război mondial, biserica a fost lipită în exterior cu lut, peste care s-a dat cu var; după 1941, când a fost părăsită, în urma construirii noului lăcaş de cult, biserica de lemn a fost lăsată pradă intemperiilor. În 1966 s-au luat măsuri de conservare şi consolidare, astfel fiind îndepărtat stratul de lut care îmbrăca pereţii bisericii, cu toate acestea pictura exterioară nu a mai putut fi salvată.

O atenţie deosebită merită biserica din Troaş, în privinţa calităţii picturii. Executată în tempera, pe un strat de ghips, iar la îmbinările scândurei pe pânză lipită, pictura acoperă în întregime interiorul bisericii, având un program iconografic complex ce cuprinde picturi: de la Sfânta Treime şi Jertfa lui Avram – altar, sfinţii mucenici şi câteva scene biblice – naos, respectiv Sfintele Mucenice – pronaos.

foto: Centrul Cultural Judetean Arad
foto: Centrul Cultural Judetean Arad

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *