Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Ce s-a ales de urmașii lui Horea, eroul moților? Câți copii a avut Horea și ce au făcut după răscoală?

Horea, celebrul conducător al răscoalei ţărăneşti, se numea de fapt Vasile Nicola Ursu şi era copilul unor ţărani modești din Abac, satul Arada, situat pe Dealul Fericetului, Ţara Moţilor, astăzi comuna poartă numele de Horea.

S-a născut probabil în anul 1730, într-un urbariu din 1745 al comunei Râul Mare apare menţionată văduva lui Toader Nicula, cu cei doi fii ai săi. Mai precis este vorba de Vasile, identificat cu Horea, pe atunci în vârstă de 12 ani, şi un frate mai mic, Gavrilă, de numai 6 ani. Cu alte cuvinte Horea a rămas de la o vârstă mică orfan de tată. De altfel se spune că femeia avea o stare materială foarte modestă, crescându-şi copiii în mare sărăcie. 

Horea a mai avut doi fraţi, Petru şi Damian şi o soră.

Marele erou a avut doi băieți

Horea s-a căsătorit cu Ilina, cu care a avut doi fii, care s-au numit Ion şi Luca. Ion a participat alături de Horea la răscoală şi a fost numit uneori „Horea cel tânăr”.

După înăbuşirea răscoalei ţărăneşti condusă de tatăl său în anul 1784, a fost deportat în Banat. A reuşit să fugă din Banat înapoi în Ardeal de câteva ori, dar a fost de fiecare dată prins şi returnat, sfârşind prin a nu se mai întoarce niciodată în Ţara Moţilor, unde s-a născut.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *