Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Beniamin Todosiu: Nu exista nici un document care să arate că Ministerul Sănătății ar fi făcut achiziți de vaccinuri sau solicitări către primul ministru care să ceara un număr de vaccinuri!

Fost membru în Comisia de Anchetă privind achizițiile din Pandemie, deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu, anunță: Nu exista nici un document care să arate că Ministerul Sănătății ar fi făcut achiziți de vaccinuri sau solicitări către primul ministru care să ceara un număr de vaccinuri.

„Vreau să vă spun din capul locului: NU exista nici un document care să arate că Ministerul Sănătății ar fi făcut achiziți de vaccinuri sau solicitări către primul ministru care să ceara un număr de vaccinuri!

Comisia de anchetă pornită de PSD avea scop clar de a da vina pe USR pentru toate deciziile aberante din perioada pandemiei. Cu toate astea, discuțiile avute in cadrul comisiei duceau în două direcții: primul ministru din acea vreme, Florin Câțu ( care a fost protejat de PNL) si Departamentul pentru Situații de Urgență (condus de Arafat, aflat în subordinea MAI).

Niciunul dintre aceștia nu s-au prezentat la audierile comisiei de ancheta, sfidând nenumăratele solicitări de a se prezenta în fața comisie și a oferi lămuriri.

Pe parcursul desfășurării activității comisiei, toată senzația a fost “să ne facem că anchetăm, dar să nu deranjam sistemul”.

Mă bucur că în sfârșit DNA a deschis o ancheta pentru ca sunt multe întrebări care trebuie clarificate public, nu am nici cea mai mică emoție privind activitatea lui Vlad Voiculescu si a Ioanei Mihăilă, miniștri ai sănătății în cele 8 luni cât USR a fost la Guvernare.

Poate așa aflam si noi răspunsuri la următoarele întrebările grupului USR, din comisia de anchetă, cu privire la achizițiile de vaccinuri din timpul pandemiei:

1. De ce nu a renegociat Ministerul Sănătății contractele păguboase pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid 19 din perioada pandemiei?

2. În contextul în care țări ca: Polonia, Lituania, Ungaria, Bulgaria au luat o poziție clară și fără echivoc față de surplusul de vaccin pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, România a distrus deja aproape 6 milioane de doze, de ce nu vedem nicio măsură din partea Ministerului Sănătății, condus de Alexandru Rafila care să ducă la stoparea cheltuirii banului public pentru un vaccin care expiră în depozit?

Nu am văzut nicio poziție sau argument din partea lui Rafila care să ducă la rezolvarea acestei probleme și să vină în sprijinul intereselor financiare ale României, doar cheltuim bani să distrugem doze de vaccin anti-Covid 19.

3. Solicităm să ne comunice Ministerul Sănătății care sunt măsurile concrete luate în mandatul lui Alexandru Rafila pentru stoparea acestei poveri financiare pe care statul român o are față de compania Pfizer și alte firme producătoare de vaccinuri anti-Covid?

4. Solicităm Ministerului Sănătății să ne comunice, în regim de urgență, care a fost fundamentarea pe care s-a bazat statul român când a semnat un contract așa de împovărător?

5. Solicităm să ni se comunice, în regim de urgență, care au fost persoanele din cadrul Ministerului Sănătății care au semnat fundamentarea cu privire la nevoia și achiziția de vaccin COVID-19 în anul 2021?

6. Solicităm Ministerului Sănătății să ne comunice care au fost cheltuielile cu distrugerea dozelor de vaccin COVID-19 expirate începând cu data de 1 Ianuarie 2021 până în prezent?

7. Solicităm Ministerului Sănătății să ne transmită date clare în legătură cu:

– numărul dozelor de vaccin COVID-19 existente în depozit la data de 3 aprilie 2023

– numărul dozelor de vaccin COVID – 19 care au expirat

– numărul dozelor de vaccin COVID 19 care urmează să ajungă în România în anul 2023?

8.Cine din partea statului român a condus negocierile cu Comisia Europeană pentru achizițiile de vaccinuri anti-Covid în perioada pandemiei?

9. Vă rog să ne comunicați dacă a existat o comisie stabilită de Guvernul României pentru negocierea cantităților de vaccin COVID 19 care urmau să ajungă în România în perioada 1 Ianuarie 2021 – 31 decembrie 2023?

10. În cazul în care a existat această comisie, vă rog să ne comunicați componența ei.

11. Vă rog să ne comunicați ce mandat a avut această comisie din partea Guvernului României și care au fost atribuțiile acesteia?

12. Vă rog să ne comunicați stenograma ședinței de guvern în care s-a aprobat Memorandumul pentru contractarea vaccinului Pfizer din luna Mai a anului 2021?” a anunțat deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *