Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Ce spuneau nemții despre Horea: „O făptură bărbătească plăcută şi proporţionată. Se ţine totdeauna drept”

Horea, pe numele său adevărat Vasile Nicola, este unul dintre conducătorii răscoalei ţărăneşti din 1784 din Munţii Apuseni, intitulată generic Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan.

În broşura „Horja und Klotska Oberhaupt und Rathgeber der Aufrührer in Siebenburgen” scrisă de Adam Friedrich Geisler şi publicată în 1785 în Germania, înfăţişarea lui Horea e descrisă astfel:

„Căutătura lui este posomorâtă şi melancolică, dar ochiul ager şi pătrunzător. O perpetuă seriozitate a tras mai multe încreţituri pe faţă decât pe frunte. O barbă neagră, subţire contribuie şi mai mult la umbrirea sau înnegurarea fizionomiei lui. Configuraţia capului este prelungă, tot chipul, oval, cu o frunte lungă, ascuţită, nici prea înaltă, dar nici prea îndesată, cu osul sprâncenei bine potrivit. Nasul este ca de şoim, de o încovoitură îngustă, altminterea de mare fineţe, şi mai cu osebire la rădăcină şi la zgârciuri foarte ascuţit. Gura, bine proporţionată şi de o tăietură inteligentă. Singura impresiune neplăcută ar fi numai înclinarea buzei inferioare spre bărbie; bărbia însăşi, deşi este lăsată mult în jos, ascuţită şi [cu prea] multă proeminenţă a părţii de dedesubt, nu face însă un urât profil, ci mai ales convine la o astfel de frunte şi încă mai vârtos la un chip aşa de oval. Gâtul este lung, într-adevăr frumos şi drept…Chipul este, precum s-a zis, foarte costeliv, smead închis cu o pieliţă palid-brună, ciupită de pistruie…Crăpătura ochiului are puţină deschidere, în care se găsesc nişte ochi negri, nu tocmai mari, mai mult mici, dar plini de foc, care aci se rostogolesc deodată, aci iarăşi stau în uimire. Părul capului este castaniu deschis, scurt şi moale, precum şi sprâncenele, genele şi mustaţa. După înălţimea corpului el este de o statură de mijloc, de o talie nu corpolentă, ci mai mult sveltă şi în genere toată structura corpului cu pieptul şi umerii solizi şi tari formează în total o făptură bărbătească plăcută şi proporţionată, mai ales că atât în umbletul şi postura sa el se ţine totdeauna drept. După aparenţă nu poate avea etate mai mare de 48 sau 50 de ani.” îl descrie pe Horea, Adam Friedrich Geisler.

foto: TARE GHEORGHE / ro.wikipedia.org

Loading

1 thought on “Ce spuneau nemții despre Horea: „O făptură bărbătească plăcută şi proporţionată. Se ţine totdeauna drept”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *