Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(OPINIE) Voicu Ienci: Abuzul in serviciu – un mijloc de control politic

E drept ce i se intampla lui Câțu, lui Voiculescu si lui Mihaila? Cu siguranta ca nu.

In lipsa unei intentii pentru o alta infractiune (luare de mita, tradare, etc), cu care abuzul in serviciu sa prezinte o conexiune, acesta din urma nu poate reprezenta decat prostie sau incompetenta. Poti sanctiona penal prostia, nestiinta, lipsa de pregatire atunci cand produce o paguba? Bineinteles ca nu, dar pentru ce e de reparat vei putea raspunde civil. Te ustura la buzunar faptul ca esti prost, nu te baga in puscarie.

Abuzul in serviciu in actuala reglementare este o idiotenie lipsita de orice logica elementara si un instrument de distrus adversari politici si persoane incomode. Oricine greseste in politica, indiferent de statura -de la politruc la om politic, dar pentru asta nu ar trebui sa fie lipsit de libertate, decat in cazurile in care deciziile sale se soldeaza cu vietile semenilor, dar atunci avem de a face cu alte infractiuni fin Codul Penal.

Sistemul a incriminat fapta de a aduce paguba societatii, chiar prin simpla necunoastere si incompetenta, pentru a pune la pastrare pe cei implicati in jocul politic si care ii devin indezirabili lui, sistemului.

In scandalul achizitiilor revoltator de paguboase de vaccinuri urmeaza sa raspunda un fost prim-ministru si doi fosti ministri ai sanatatii. Sistemul isi elimina drastic incomozii, cu atat mai mult cu cat Voiculescu se anunta un candidat redutabil la primaria Bucurestiului. Cand interese obscure o cer, sacrificiul carierei, frangerea unor destine nu mai conteaza. Malaxorul trebuie sa toace pana acolo unde in functiile politice trebuie sa ajunga cine trebuie, iar asta se intampla in baza unei asazise „infractiuni” de care se pot face vinovati toti romanii angajati la stat sau in functii conexe cu actul administrativ si politic.

In Romania exista milioane de infractori inca neprinsi, pentru ca asa spune o lege facuta pentru ca asa vrea cine trebuie -sa ne puna pe toti in careu, sa ne scoata in fata in functie de necesitati, sa ne faca praf si apoi sa ne bage la racoare -totul pentru ca acel cineva vrea si poate.

Si Câțu si Voiculescu s-au aflat intr-o conjunctura si la locul neotrivit, care i-au determinat sa pice in plasa abuzului in serviciu. Alaturi de ei au fost si altii, care ar putea fi anchetati si chiar pedepsiti cu aceeasi masura, pentru fapte asemanatoare, din lungul sir al greselilor si ticalosiilor petrecute in pandemie.

Ma uit la domnul Arafat, la ministrul Vela sau la presedintele Johannis. Oare nu dumnealui il tinea pe brate pe domnul Câțu si ii daruia, pe langa inalta functie in stat, si presedintia PNL? Puteti crede vreo secunda ca domnul presedinte nu stia despre abuzul domnului Câțu de a cumpara pe miliarde grele vaccinuri prea multe si inutile? Sa fim seriosi. Un presedinte putea sa stie de atunci totul. Era informat copios de servicii si de propriu-i pupil politic din acea vreme, de propriul instrument cu care guverna nu numai de la Cotroceni, ci si de la Palatul Victoria.

Daca stia, de ce nu a intervenit sa previna un abuz, o greseala, o ticalosie? Nu a savarsit, la randul lui, un abuz prin tacere? Nu cumva cel de la capatul firului de abuzuri in serviciu este chiar dumnealui? Nu merita sa raspunda alaturi de Câțu, Voiculescu si Mihaila?

Cum va spuneam de la bun inceput, penal nu ar trebui sa raspunda nimeni, civil si patrimonial, da, dar atunci cum s-ar mai exercita puterea, controlul si amenintarea unui sistem unde fac legea cativa oameni si pe care, mai mult, nici nu ii stim cine sunt cu adevarat?

Azi a venit randul domnilor Câțu si Voiculescu sa fie sacrificati. Ca o ironie a sortii, si unul si celalalt si-au facu drum in politica atacandu-si adversarii pe motive de abuz in serviciu, de „justitie cu orice pret”, de #coruptiaucide.

#coruptiaucide nevinovati, atunci cand e o vorba goala si lupta impotriva ei doar o metoda politica.

Abuzul in serviciu e doar mijloc de control politic, nu instrument de aparare sociala, politica si administrativa. Mai devreme sau mai tarziu, toti cei care se folosesc de aceasta infractiune, vor ajunge sa fie condamnati pentru savarsirea ei. Asa e viata, nedreapta.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *