Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(OPINIE) Andrei Pletea: Mihai Viteazul va trăi, așa cum va trăi Alba Iulia, așa cum va trăi România!

Nu am talentul de a exprima ceea ce simt când spun „Alba Iulia”. O spun însă cu toată responsabilitatea că de fiecare dată când pășesc în acest oraș mă trec fiori. Acum două zile însă, a fost mult mai mult de-atât.

„Trei culori și-o singură iubire: Românească”, erau versurile care-mi încântau auzul și sufletul pe autostradă, în momentul în care în față mi s-a dezvăluit, la poalele munților, luminat de soare – Orașul Unirii. Un curcubeu luminos încadra întregul oraș și asemeni stelei care i-a ghidat pe magi în Betleem, așa și acest curcubeu, ne arăta locul unde România renăștea! Cu greu mi-am stăpânit lacrimile, și asta pentru că eram cu tata-socru’ în mașină, dar dacă eram singur n-aș fi avut nicio reținere să mă las copleșit de sentimentul care m-a cuprins.

Apoi am intrat în Alba: steaguri la fiecare casă, oameni pe străzi, tineri și vârstnici, toți cu Drapelul în mână, se îndreptau spre un singur loc: spre Catedrală, de-acolo de unde ca acum un veac, glasul clopotelor se ridica în văzduhul transilvan vestind Unirea.

Ajuns în cetate, m-am trezit înconjurat de zeci de mii de tineri care strigau „Unire!” și deși fizic, sunetul nu trecea de zidurile de piatră ale fortificațiilor, entuziasmul, bucuria și mai ales credința tinerilor, creau o forță care depășea timpul și spațiul, o forță care s-a simțit până la Chișinău și la Cernăuți! Curcubeul se profila în continuare pe cerul Ardealului…

Apoi am văzut tineri îmbrăcați în port popular. Tineri frumoși și luminoși! Erau atât de frumoși, încât nu o dată m-am oprit pentru a-i ruga să mă lase să-i fotografiez. Și erau tineri din toată țara! Și cât de minunat era să-i văd atât de frumoși, pășind mândri pe același pământ sub care doarme „Lumina Lumii”, marele Iancu, pe același pământ pe care călca Mihai acum 4 secole săvârșind prima Unire, pe același pământ pe care sute de mii de oameni au strigat la 1918, într-un glas cerând aceeași „Unire!”. Și curcubeul se profila în continuare pe cerul Ardealului…

Am umblat teleleu prin cetate, minunându-mă de bucuria oamenilor toată ziua. Am și uitat să mănânc, să beau… mă hrăneam cu bucuria oamenilor! Mă hrăneam cu atmosfera de sărbătoare! Și m-am trezit că deja era seară. Eram în fața unei scene pe care se cânta muzică populară. Am stat și am ascultat naiul… naiul românesc, al cărui glas limpede a ieșit din văile Carpaților spre lume, bucurând auzul a sute de milioane de oameni! Și tot plimbându-mă am ajuns și în fața a doi amerindieni. Și din nou am ascultat vocea naiului… un nai mai îndepărtat, din văi mai îndepărtate decât cele carpatine… Un nai care ridica în văzduh un cântec binecunoscut mie: „Doamne ocretește-i pe Români!”. Și parcă auzeam atunci, prin acel nai cum înșiși Munții cei Stâncoși ai Americilor aduceau și ei odă României.

Și iată-mă părăsind cetatea… Asist la cea mai impresionantă scenă: un copil cu o sabie de lemn în mână, rostind hotărât în fața altuia: „Eu sunt Mihai Viteazu’!”. Imaginea aceasta, cu băiețelul al cărui cel mai mare model este Mihai Viteazul este dovada vie a faptului că marele nostru erou nu a murit! El încă trăiește! Și oricât ar încerca unii să-l „omoare” și să-l „îngroape”, el va trăi! Mihai Viteazul va trăi, așa cum va trăi și Alba Iulia, așa cum va trăi și România! Aceasta este convingerea cu care am plecat de la Alba Iulia!

Despre Andrei Pletea

Am terminat Liceul de Arte Plastice Romulus Ladea din Cluj-Napoca la secția pictură, am terminat Facultatea de Geografie la secția Hidrologie și meteorologie, iar în prezent lucrez în domeniu ca meteorolog la Stația Meteo de pe Vârful Vlădeasa. De-asemenea, îmi dedic o mare parte din timpul liber politicii, dar și promovării României prin fotografie și video.

Sunt pasionat de istorie, literatură, munte, ciclism, alergare, fotografie, arhitectură.Sunt interesat de politică, religie, filozofie, iar ca orientare politică sunt de dreapta: naționalist.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *