Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cosorul, arma formidabilă a dacilor: La invazia din 101-102, romanii nu erau antrenați contra cosorului

Dacii erau meșteșugari renumiți în antichitate în prelucrarea metalelor, armele făurite de meșterii daci fiind incredibile și letale. Ateliere de fierărie dacice erau în toate localitățile dacilor, în ateliere în principal făurind unelte agricole sau obiecte de uz casnic, însă un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme ucigătoare.

Dio Chrysostomo (40-120 e.n.) a călătorit în Dacia, probabil trimis de împărat într-o misiune diplomatică în anul 96, relatând despre complexitatea armelor – spade, armuri, sulițe – care puteau fi văzute peste tot.

O armă specială a dacilor era însă cosorul.

Cosorul era un tip de armă folosit de mulți daci deoarece era derivat dintr-o unealtă agricolă. Cosoarele erau de dimensiuni mari, utilizate pentru două mâini, cu coadă lungă și partea metalică destul de lată, încovoiată și ascuțită și de dimensiuni mai mici, pentru a fi folosite cu o singură mână și scut.

Precum falxurile, și poate chiar mai bine, cosoarele de două mâini erau folosite pentru a prinde muchia superioară a scutului roman de legionar și a-l trage efectiv din mâna soldatului, care ori era foarte puternic și reușea să-și elibereze scutul, ori îl abandona și se retrăgea, fugea, dacă mai reușea, în liniile din spate. În cazul în care se încăpățâna să țină de scut, risca să fie tras din formație înspre daci și omorât.

Alt rol important al acestei arme de două mâini era să lovească din linia a doua gâturile și mai ales ligamentele de la genunchi și gleznă ale romanilor, care nu aveau protecție în zona picioarelor. Un legionar astfel rănit nu mai putea păși, în cel mai bun caz putea fi evacuat de pe teren de alți soldați sau se prăbușea în haosul luptei dintre cele două linii inamice, unde era călcat în picioare sau ucis.

sursă foto: ro.wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *