Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Peştera Urşilor, ascunzișul celor 140 de urși înfometați sau casa zeilor din Apuseni?

Munţii Apuseni sunt, înainte de toate, sălbatici și misterioși. Sunt locuri unice, de o frumuseţe rară, cu peşteri ale căror formaţiuni îţi rămân întipărite în memorie, și cu legende de sute de ani care au înfierbântat mințile moților și turiștilor veniți în zonă.

În jurul Peșterei Urșilor sunt vehiculate două legende: cea a celor 140 de urși înfometați din peșteră și „casa” zeilor din Apuseni.

Când vine vorba despre Peştera Urşilor, legenda spune că, în urma căderii unei stânci peste gura peşterii, au fost închişi aproximativ 140 de urşi înfometaţi (peștera este plină de urme și fosile ale ursului de cavernă – ursus spelaeus – care a dispărut în urmă cu 15.000 de ani). În cele din urmă urșii s-au atacat reciproc pană când au murit toţi.

Tot legenda spune că în actual Peşteră a Urşilor ar fi trăit zmei, creature cu puteri supranaturale.

Peștera Urșilor a fost descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Munților Apuseni, ea aflându-se în județul Bihor, în imediata apropiere a localității Chișcău, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *