Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cum va fi vremea de Bobotează în Ardeal și Crișana?

O masă de aer rece va pătrunde până în regiunea țării noastre, fiind așteptate ninsori și temperaturi scăzute în unele zone, conform Meteoradar

Vremea caldă de la sfârșitul lunii decembrie va continua și în prima săptămână din ianuarieChiar dacă extinderea unei zone de presiune scăzută dinspre vest va aduce și zile mai mohorâte, cu ploi slabe în unele regiuni, temperaturile vor fi cu până la 3 – 7 grade mai mari decât ar fi normal.

Maximele zilnice vor trece în continuare de 10 grade în multe părți ale țării, iar minimele nu vor scădea prea mult sub pragul de îngheț. În general, ne vom bucura de o vreme specifică mai degrabă pentru începutul lunii martie.

Circulația atmosferică se va schimba brusc la sfârșitul primei săptămâni din luna ianuarie. Un câmp de presiune ridicată se va instala peste nordul sau nord-vestul Europei, iar pe flancul său anterior va pătrunde o masă de aer arctic”, a mai indicat sursa citată mai sus.

Totodată, vremea va deveni mai rece, la început în Scandinavia și în nordul Rusiei, ulterior aerul rece va ajunge treptat și la latitudini mai sudice, inclusiv până în zona României.

 „Dincolo de acest punct, evoluția vremii va depinde foarte mult, printre altele, de traiectoria exactă a pătrunderii reci în Europa. De exemplu, dacă aerul rece va ajunge până în bazinul central-nordic al Mării Mediteraneene, acest lucru va favoriza formarea unor cicloni care pot ulterior să aducă ulterior precipitații însemnate și în România, inclusiv ninsori pe arii extinse.

Pe de altă parte, în lipsa aportului substanțial de umiditate adus de un astfel de ciclon, sunt șanse mari ca răcirea să fie mai slabă, însoțită doar de unele ninsori locale. Și în acest caz ne putem aștepta la câteva zile mai reci după Bobotează, posibil cu dimineți geroase prin depresiuni, chiar dacă nu va fi neapărat o perioadă autentică de iarnă.

După acest episod rece, care se va suprapune în bună măsură peste a doua săptămână din ianuarie, este posibilă o încălzire ușoară a vremii, pe fondul scăderii presiunii atmosferice în nordul continentului. Acest scenariu este anticipat, în prezent, de mai multe modele meteorologice”, a mai transmis Meteoradar.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *