Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Pe Valea Crișului Repede, din Cluj, de Bobotează, femeile din sat participau la o clacă de tors, la preoteasă

Pe Valea Crișului Repede, din Cluj, de Bobotează, femeile din sat participau la o clacă de tors, la preoteasă, povestesc cei de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

„În această perioadă, de la Anul Nou și până la Bobotează, preoții „umblă cu crucea”, adică merg din casă în casă pentru a le sfinți și a vesti Botezul Domnului. În lumea satului, oamenii puneau grâu și pâine pe masă pentru a fi binecuvântate de preot. Fetele își puneau mărgelele sub fața mesei, iar în Ajunul Bobotezei le ascundeau sub pernă, pentru a-și visa ursitul. Tot în acest scop, furau fire de busuioc din „struțu’ popii”.

În unele zone, fiecare familie îi dădea preotului un colac, o cupă de grâu, dar și alte daruri. Pe Valea Crișului din județul Cluj preotul primea, pe lângă colac, câte un fuior de cânepă. Așa că, după Bobotează, femeile din sat participau la o clacă de tors, la preoteasă.

Preotul era însoțit de diac, de sfătul care purta căldărușa cu agheasmă, dar și de „calul bobotezei”, un om mai nevoiaș din sat, care ducea în desagi darurile primite de preot, iar la final era răsplătit din aceste daruri pentru efort” explică tradiția de Bobotează, de pe Valea Crișului Repede, din Cluj.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *