Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Sistemul e-factura este un dezastru. Băltărețu: Voi ați reușit să vă descurcați?

Sistemul e-factura e un dezastru, o spune răspicat deputatul Viorel Băltărețu. Și asta nu o spunem doar clujeanul ci și numeroși antreprenori.

Un exemplu este o listă, neexhaustivă, a problemelor întâmpinate de o firmă de soluții software de contabilitate, Saga Software:

  1. MF/ANAF nu își vede propria bază de date! Să știe domnul ministru că o firmă nou înființată care apare în baza de date a ANAF le generează furnizorilor acesteia probleme. Concret dacă eu facturez ceva către o firmă ce este nou înființată, deși la căutarea în baza de date a MF este găsită, în registrul TVA este identificată, la trimiterea unei facturi către aceasta se generează eroare de tip “CUI identificat în factura ….. = NU EXISTĂ”. Așa ceva, domnul ministru, este de râsul curcilor! Sistemul e-factura zice că nu există o firmă ce există în toate bazele de date a MF/ANAF. Când un coleg din Oradea mi-a semnalat această eroare pentru prima dată și am încercat să determinăm cum și când apare, nu mi-a venit să cred. Azi am primit confirmare și din alte surse externe, de la utilizatori TDec și FGO, care confirmă aceeași situație. Colegul de la Oradea așteaptă răspuns din partea ANAF la sesizarea făcută prin SPV. Sunt curios ce vor spune, dacă vor spune ceva.
  2. Erori la generarea codului OAuth (acest cod este unul special pe permite după generarea lui, transmiterea facturilor de către contribuabili, fără prezența efectivă a certificatului digital, ulterior generării acestui cod) – în ultimele zile aceste erori pare că s-au redus ori că au dispărut – dar logica ne spune așa – mare parte din erori au apărut la generarea lor, iar acum cel mai probabil numărul de generări ori re-generări este redus așadar probabilitatea de erori este și ea redusă.
  3. Erori ale serviciilor web – acestea par oprite aleator, nefuncționale pentru perioade scurte de timp. Par să scadă ca frecvență, dar pentru că ele sunt oprite ori modificate temporar, în mod absolut netransparent, generează probleme.
  4. Erori false legate de formatarea facturilor. Aceeași factură fără nicio modificare poate fi trimisă fără probleme a doua oară. – este una din cele mai dese și frecvente erori atunci când facturile se trimit automat prin API. Spre exemplu eroarea “element necunoscut (“Invoice”) in namespace” e celebră. Este o eroare de tip false positive.
  5. Modificarea formatului listei de răspunsuri ori alte modificări ale acestora la interogarea lor prin web services – o eroare raportată o singură dată de o singură sursă.
  6. La reînnoire de certificat digital sistemul e-Factura nu vede datele noului certificat chiar dacă autentificarea în spv este posibilă manual. Durează cel puțin o zi pentru ca sistemul respectiv să vadă datele certificatului reînnoit. Apare din ce în ce mai des. Partea tristă este că pe ANAF în SPV se pot autentifica manual. Dar nu pot trimite în e-Factura nicio factură timp de minim câteva ore chiar dacă au confirmarea ANAF că li s-a reînnoit certificatul digital” arată cei de la Saga Software.

Lista integrală a problemelor semnalate de Saga Software, firmă de programe de contabilitate, poate fi consultată aici.

Deputatul Viorel Băltărețu: Sistemul e-factura e un dezastru

„Sistemul e-factura e un dezastru. Voi ați reușit să vă descurcați? Cu ce probleme v-ați confruntat?

În ultimele zile, am vorbit cu antreprenori diverși. Toți îmi spun că nu mai pot.

  • Oamenii nu reușesc să se logheze
  • Unele module nu funcționează
  • Facturile se dublează

În loc de un ghid de probleme și rezolvări, Ministerul Finanțelor a pregătit această schimbare importantă printr-o campanie de comunicare leșinată, cu două vorbe care nu ajută în mod real pe nimeni” arată parlamentarul clujean, Viorel Băltărețu.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *