Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Câți bani au primit moții care i-au trădat pe Horea și Cloșca predându-i austriecilor?

entru a recompensa pe cei care îi prinseseră sau contribuiseră întrucâtva la prinderea lui Horea, Cloşca şi a lui Ursu Uibaru (un conducător de rang mai mic al răscoalei), împăratul Iosif al II-lea decis atribuirea unor premii în bani şi alte beneficii. Comisarul gubernial Mihail Brukenthal a decis ca acordarea recompenselor să fie făcută în mod solemn şi public, pentru a arăta cum ştie împăratul să răsplătească pe cei care îl servesc şi pentru a-i îndemna şi pe alţii să procedeze la fel în viitor.

Solemnitatea acordării recompenselor s-a făcut într-o zi de sâmbătă, la 5 februarie 1785, la Zlatna, când era zi de târg, dimineaţa la ora 9. A fost amenajat un pavilion, închis într-o parte cu ramuri de brad, peste care s-a pus un covor, de care s-a atârnat portretul împăratului. În pavilion a fost pusă o masă, iar pe ea pe trei talgere de argint, banii de recompensă şi diplomele de eliberare din iobăgie a ţăranilor care i-au prins pe conducătorii răscoalei. Un număr de soldaţi conduşi de căpitanul Richard flancau pavilionul şi au fost aduşi doi funcţionari pentru a da mulţimii adunate informaţiile necesare despre ce se petrece. În jurul orei 11.30 a sosit la locul acţiunii şi comisarul gubernial Mihail Brukenthal, însoţit de alte trupe, muzică şi de funcţionari şi preoţi. S-au citit în limba română rescriptele imperiale şi numele celor recompensaţi.

S-au acordat celor şapte ţărani români care i-au prins pe Horea şi Cloşca diplomele de eliberare din iobăgie şi suma de 600 ducaţi, iar pădurarului Meltzer suma de 100 ducaţi. Protopopului Iosif Adamovici, care a contribuit la prinderea lui Ursu Uibaru, o medalie de aur şi 30 de galbeni, iar locuitorilor din Lupşa, care l-au prins pe acesta, suma de 70 de galbeni care să fie împărţită între ei. La final s-au tras salve de puşcă şi s-au tras clopotele la biserică. Aflând ulterior de această solemnitate publică, împăratul a dezaprobat-o, considerând că era suficient ca populaţiei doar să îi fie adusă la cunoştinţă recompensarea.

La data de 5 februarie, împăratul încă nu aflase de capturarea lui Crişan (o va afla numai la 7 februarie), drept pentru care cei care l-au prins pe Crişan nu au fost introduşi în această acţiune, ei fiind recompensaţi mai târziu cu sume de bani.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *