Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(VIDEO) Palatul Principilor din Transilvania, vechi de peste șase secole, și-a deschis în premieră ușile

foto: Municipiul Alba Iulia FB

Palatul Principilor din Transilvania, din Alba Iulia, vechi de peste șase secole, și-a deschis în premieră ușile pentru public.

Palatul și-a recăpătat strălucirea de odinioară după lucrări de reabilitare, ce au durat cinci ani, în care s-au cheltuit mai bine de 5,5 milioane de euro – bani europeni și de la bugetul local.

Despre Palatul Principilor din Transilvania

Palatul Principilor din Alba Iulia este situat în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice. A fost construit în secolul al XV-lea, având rolul de reședință a principilor Transilvaniei, fiind modificat și extins în secolele al XVI-lea–al XVII-lea. Inițial, clădirea a avut drept destinație de reședință pentru capitulul episcopal, adică locul unde se redactau și se autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reședință princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 și 1600, edificiul a servit ca reședință a voievodului Mihai Viteazul.

Clădirea a fost grav avariată de turci și tătari, în timpul marilor invazii din 1658 și 1662. În urma cuceririi Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarmă, rămânând cu acest statut timp de trei secole. Din secolul al XVII-lea, a găzduit garnizoana austriacă cu arsenalul și cazarma de artilerie, iar în decembrie 1918 a fost atribuit Comenduirii Regimentului 21 Infanterie.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *