Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Apa, „aurul viitorului”: Mircea Braiti a prezentat la Bruxelles soluții inteligente cu privire la gestionarea consumului și deficitului de apă

Chiar dacă în România subiectul apei nu este unul sensibil, precum în Dubai, de exemplu, unde apa este foarte scumpă, sau precum în vestul Chinei, unde apa este rară, „aurul albastru” al omenirii a fost deseori un factor strategic și un subiect de dispute la nivel mondial, iar fenomenul încălzirii globale poate agrava situația, fiind cel mai mare pericol la adresa rezervelor de apă dulce.

Conform studiului ONU realizat în urma cu 5 ani, 50% din zonele de pe glob se limitează doar la resursele de suprafaţă pentru acoperirea necesităţilor zilnice de apă, iar 20% din bazinele acvifere ale lumii sunt deja suprasolicitate.

În acest context, primarul din Buteni, Mircea Brati, a susţinut o prelegere despre managementul şi rezilienţa apei în Bruxelles la comisia ENVE (Energie, schimbări climatice, mediu).

„Am partipat ca si tanar politician ales(YEP), la comisia ENVE(Commission for the Environment, Climate Change and Energy ), la Bruxelles, si am vorbit despre managementul si rezilienta apei, o resursa importanta pentru noi toti, care poate sa devina limitata, datorita schimbarilor climatice in viitorul apropiat.

Totodata am facut cunostinta cu primarul orasului Varsovia – dl. Rafał Trzaskowski, care este si presedintele comisiei ENVE .

Astfel am avut ocazia de a propune cateva solutii de viitor cum ar fi campanii de educare privind valorea apei, solutii smart privind gestionarea consumului si deficitului de apă, securitatea si sustenabilitatea.

In acest sens am propus cooperare interregională și transfrontalieră în domeniul gestionării si rezilientei apei” a declarat primarul din Buteni după întâlnirea de la Bruxelles.

În ultimii ani, numeroase campanii ecologice au avut loc în Uniunea Europeană, inclusiv la nivelul Comisiei Europene, dezbateri și conferințe prin care s-a urmărit să se convingă europenii să înceapă să-și dea seama că au o responsabilitate față de natură și să conștientizeze că resursele pe care ne-am obișnuit să le avem și să le consumăm la discreție nu sunt nelimitate.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *