Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Oraşul sovietic din Banat: A fost proiectat pe model sovietic la „capătul lumii”, izolat de civilizație

Ciudanovița este un sat – colonie din comuna cu același nume, în județul Caraș-Severin, Banat. Colonia este recunoscută ca fiind fostul oraș ridicat de sovietici pentru a extrage uraniul din minele de la poalele Munţilor Banatului.

Uraniul a fost una dintre resursele prin care România a plătit „aliatului” sovietic despăgubirea de război pentru anii în care Maresalul Ion Antonescu a luptat împotriva URSS pentru recuperarea Basarabiei și apoi pe frontul de est. Alături de alte resurse prețioase precum aurul sau diverse minereuri, extracția de uraniu a fost apanajul rușilor vreme mulți ani după stabilirea regimului comunist în România.

După moartea lui Stalin și a tovarășului Dej, minele au intrat în stăpânirea regimului communist de la București, care au transformat Ciudanoviţa locul dintr-un „lagăr” de muncă, într-o colonie/ șantier unde au fost aduși mineri din zona Moldovei, a Câmpiei Române și din alte locuri. 

Fosta colonie muncitorească de la Ciudanoviţa s-a transformat după 1989 într-un oraş fantomă, din care însă mulţi dintre localnici refuză să plece, în ciuda avertizărilor cu privire la pericolul radiaţiilor.

sursă video: Mircea Golosie
sursă: TVRLoading

1 thought on “Oraşul sovietic din Banat: A fost proiectat pe model sovietic la „capătul lumii”, izolat de civilizație

  1. Normally I do not read article on blogs however I would like to say that this writeup very forced me to try and do so Your writing style has been amazed me Thanks quite great post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *