Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Bisericuță Călineasa, în vârf de munte la Gârda de Sus, o oază de liniște și meditație pentru moți și turiști

Poiana Călineasa este foarte asemănătoare cu zona Padis: păduri de conifere, pășuni, arbori izolați, mutăturii și animale ce pasc liber. În zona Padiș predomină oile iar în Călineasa vacile și caii.

Sus în Poiana Călineasa se mută moții cu animalele și stau din luna mai – o dată ce a înverzit câmpul până în septembrie când nopțile devin friguroase. Au grije de animale, prelucrează lemnul, fac preparate tradiționale din lapte și fructe de pădure. Este un adevărat orășel cu peste 100 de mutături. Sunt oameni ce vin din: Ghețari, Casa de Piatră, Hănăşeşti, Poiana Horea, Ocoale.

Colibele sunt construite din grinzi și scânduri de lemn pentru a oferii protecție la vânturi și ploi. Înăuntrul lor sătenii și-au adus doar cele necesare traiului peste vară și îngrijirii animalelor.

Pentru că locuiesc 4 – 6 luni pe an în acest loc au ridicat o bisericuță astfel încât să se poată ruga fără a mai coborî până în centrul localităților.

În Poiana Călineasa are loc în fiecare an în 13 iulie “Târgul de la Călineasa” – un eveniment asemanator cu “Târgul de fete de pe muntele Găina” însă de o amploare mult mai mică. La aceasta nedee populară se întâlnesc pentru a petrece oamenii de la mutături și rudele acestora venite în vizită. De obicei găsești aici o scenă pe care se cântă muzică populară și tarabe de unde poți să cumperi mâncare, băutură și produse din zonă.

Pentru turiștii care fac drumeții montane cu cortul în această poiană se găsește un refugiu montan în care se pot adăpostii în caz de condiții severe.

Prin Poiana Călineasa se poate face trecerea din Gârda de sus (AB) în Horea (AB) sau Poiana Horii (CJ). Drumul este asfaltat doar până în Călineasa.

Merită sa urci până aici pentru a te bucura de priveliști spectaculoase cu animale libere ce anima locul. Poți sa te rogi în bisericuța de pe vârful muntelui. Gasești de cumpărat de la localnici fructe proaspete, ciuperci și preparate din lapte.

Obiective turistice în apropiere de Bisericuță Călineasa:

  • Biserica Ocoale – credință în Țara Moților;
  • Ghețarul Scarișoara – gheață de acum 10000 de ani;
  • Peștera Poarta lui Ionele – colonie de lilieci și portal gigantic;
  • Izbucul Cotețul Dobreștilor – loc pentru o pauză de răcorire

Cum ajung?

Pornind din Garda de sus, urmeaza drumul comunal ce urca pe langa Valea Garda Seaca. Dupa 1 kilometru fa dreapta pe Valea Ordancusei. Vei trece pe langa Poarta lui Ionele (partea stanga) si prin Cheile Ordancusii. Apoi vor incepe sa apara pe marginea drumului case si drumuri laterale. Continua tot pe drumul asfaltat pana se deschide la dreapta un nou drum asfaltat cu un mic indicator “Poiana Calineasa”. De aici mai ai inca 5 kilometrii pe drum asfaltat pana la Bisericuta din Calineasa. Este un drum ingust de munte recent asfaltat.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *