Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Ingeniozitatea moțului: O cabină Romtelecom a fost transformată în toaletă, într-un sat din Apuseni

O cabină a defunctului Romtelecom a fost transformată în toaletă, într-un sat din Apuseni. Descoperirea a fost realizată de soții Ana Maria și Raul Matei, amatori de trekking, care au luat la pas satul Tomnatec, Bulzeștii de Sus, o așezare superbă de sub Muntele Găina.

„Am ajuns în cătunul părăsit al comunei Bulzeștii de Sus, cătunul Tomnatec, mai precis în Tomnatecul de Jos.

Dintr-un document de tip testament, din anul 1942, găsit într-o gospodărie părăsită am aflat că Tomnatecul a aparținut plasei Baia de Criș.

Drumul până acolo trece prin Cheile Ribiciorii și este unul forestier, greu de parcurs în această perioadă a anului din cauza exploatărilor forestiere masive ce au loc acolo. El e desfundat pe multe porțiuni. E musai să ai mașină de teren cu gardă la sol mare.

Soarta și pașii ne-au dus la gospodăria vestită a familiei Toma de la numărul 5, cea cu celebra cabină telefonică albastră a defunctului Romtelecom, transformată ingenios și practic în toaletă. Ceva folositor până la urmă. 😉 Acum în paragină.

Gospodăria părăsită de timp lung și cotropită de natură. Ușa casei deschisă larg, strigăt de trecere a pragului, de sete de oameni, de foc în sobă. Lucruri d-ale casei lăsate exact acolo unde le era rândul ca și cum stăpânii locului s-ar întoarce curând” arată Raul Matei.

Moții din Tomnatec și-au lăsat documentele și lucrurile în sat: ori au luat calea orașelor ori au trecut la cele veșnice

Pe podeaua casei hârtii îngălbenite de trecerea anilor. Una îmi atrage atenția. O iau, o citesc. E testamentul lui Toma Simion întocmit pe câmpul de luptă din Rusia în 14 noiembrie 1942.

Testament scris în cel de-al doilea război mondial pe frontul din Rusia cu ,,mintia întreagă și sănătoasă nesilit de nimeni la cazul morții mele” în care îi lasă soției sale, Toma Sîmziana, ,,întriaga mea averie mobilă și imobilă cu întăbulanță sau neîntăbulanță”. Testament scris, însușit și semnat în prezența a patru martori: doi sergenți, un caporal și un fruntaș.

Stăm pe un tezaur istoric, încă mărturie peste ani.

Încă ne mai sunt în picioare aceste așezăminte unice prin stil arhitectonic. Lor le străjuiesc bisericile de lemn, dovezi de necontestat ale rădăcinilor noaste creștin ortodoxe, rugi spre Dumnezeu.

Însă nepăsarea noastră și goana doar după resurse (pădure, apă, bogățiile solului și ale subsolului) vor distruge iremediabil tot acest tezaur, martor al rădăcinilor și a identității noastre ca neam pe aceste meleaguri.

Asta e bogăția noastră: salvarea și conservarea acestor case, aflarea poveștii lor și includerea în patrimoniul național. Protejarea acestor zone de exploatările silvice, întreținerea drumurilor în scop turistic.

PS Ca un semn al sortii, destinul ne-a dus și am descoperit locul unde a fost biserica ortodoxă din Tomnatecul de Jos. Acum doar un morman de bârne năpădite de vegetație” a mai relatat Raul Matei,.

Loading

1 thought on “Ingeniozitatea moțului: O cabină Romtelecom a fost transformată în toaletă, într-un sat din Apuseni

  1. Tomnatec cu „e” e in Harghita. Asta e Tomnatic cu „i”. Avea si echipa de fotbal, Minerul Tomnatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *