Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Rezervaţia naturală geologică „Cariera Corabia”, o insulă de şisturile cristaline în Apuseni

Rezervaţia naturală Cariera Corabia se află în satul Someșu Rece din comuna Gilău. Aria protejată reprezintă un perimetru de două hectare din zona împădurită a Dealului Corabia. Numele dealului provine de la forma aparte pe care o are.

Zona a fost declarată rezervaţie naturală datorită rocilor metamorfice, care au luat naştere în urma unor procese de transformare din structurile mineralogice ale scoarţei terestre. Decopertarea versantului şi  fenomenele de eroziune ce au urmat, au condus la dezvăluirea unei structuri geologice deosebit de interesante, care se desfăşoră pe verticală. Rocile metamorfice predominante aici sunt şisturile cristaline, roci care se găsesc mai ales în Carpaţii Meridionali.

Accesul spre Cariera Corabia se face prin satul Uzina, situat pe DJ 107 S, între satul Someșu Rece și Măguri Răcătău, barajul Talieni; pe șoseaua care leagă comuna Gilău de Cabana Someșu Rece, iar de la cabană, trebuie să se urmeze traseul turistic ce duce prin Valea Bârlogu, apoi prin punctele Păltinei, Mâțești, Plopi, Cetatea Lița și, în final, Cabana Muntele Filii. Traseul turistic poate fi parcurs în circa 15-20 de minute.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *