Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(VIDEO) Virşlii, delicioșii cârnați din carne de capră, tradiționali din Țara Zarandului: Se lasă la macerat și se afumă!

sursă foto: Virsli de Podele

Virșli sunt un preparat culinar din carne de capră sau oaie în amestec cu carne de vită, înveliți într-un maț de oaie.

Este un preparat tradițional din județul Hunedoara din Țara Zarandului, zona Brad, recunoscuți sub denumirea de „Virșli de Brad”, zona Podele, recunoscuți sub denumirea de „Virșli de Podele” și din Țara Hațegului, zona Sălașului, cu denumirea de „Virșli de Sălașu”. Virșli se produc și la vecinătatea județului Arad cu județul Hunedoara, în comuna Hălmagiu.

Se vând de obicei în târguri și piețe, sunt preparați prin fierbere în apă și se servesc cu muștar, boia și pâine.

Sunt asemănători crenvurștilor însă ceva mai subțiri și mai lungi, preparați tot în perechi. Reţeta este însă respectată cu stricteţe chiar şi astăzi, de puţinii producători rămaşi din Țara Zarandului. Carnea de capră nu trebuie să fie foarte grasă și se lasă la macerat două zile. Abia după aceea se adaugă şi puţină carne de vită şi de oaie.

Deliciosul amestec se bagă într-un maţ de oaie şi totul se dă la afumătoare. Stă şi acolo două-trei ore, dar tot nu e gata. După ce se afumă, virşliul se opăreşte într-un cazan cu apă fiartă, jumătate de oră, apoi se pune într-un cazan cu apă rece. Ulterior se pot consuma cu boia sau muștar.

Dacă doriți să achiziționați, vă oferim câteva variante: Virsli de Podele,

sursă video: Castelul Corvinilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *