Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Excursie de primăvară în Apuseni – Vârful Buteasa, Pietrele Albe, Vlădeasa

Una dintre cele mai frumoase povești legate de o excursie în Apuseni este cea a lui Dan Ionuț Roșca, publicată în revista Munții Carpați, numărul 29, în harta pliabilă. Este o relatare amănunțită și utilă de citit pentru orice iubitor de munte care vrea să ia calea Vârfului Buteasa, a Pietrelor Albe sau Vârfului Vlădeasa.

Călătoria naratorului începe din Țara Călatei, dintr-un frumos sat aparținător comunei lui Octavian Goga – Ciucea.

„Început de august. Plecăm din Traniş Deal (localitate situată la sud de Ciucea. de pe E60. Cluj – Oradea) pe la 4.30 pentru a prinde autobuzul de la Huedin spre Zămişoara. De la Zămişoara sunt 3 km până la barajul Drăgan. De la lac, de unde drumul asfaltat duce la Remeţi, în Valea Iadei, se vedea Vf. Buteasa, ţinta noastră.

Când am ajuns la Zărna (magazin alimentar şi câteva case de vacanţă), pe stânga drumului, pe o stâncă se vedea începutul marcajului triunghi albastru, 14 km până la cabana Vlădeasa. Noi am continuat să mergem spre sud, către cantonul Ciripa. La confluenţa Crăciunu – Drăganu se află cantoanele forestiere Chenţu şi Paltinu. De aici mai departe drumul trece prin pădure semeaţă de molid, cu poieni frumoase din loc in loc.

După şantierul de aducţiune a apei, la 2 km. drumul se bifurcă şi in ambele direcţii apare crucea albastră. Am ales drumul pe lângă firul Drăganului. După ce am trecut podul peste Pârâul Moara Dracului, la 10 minute am ajuns în larga poiană a cantonului Ciripa.

Am plecat mai departe ghidați de semnele triunghi roșu şi bandă galbenă, pe o potecă ce urcă abrupt prin pădure şi care ne-a scos după 30 minute la 1323 m în preajma unui stâlp indicator, semnalizând derivaţia spre frumoasa Cascadă Moara Dracului (30 minute pe triunghi roşu). Noi am continuat să urcăm abrupt, printre bolovani şi am ajuns într-o rarişte de unde se zărea spre vest Vf. Poieni, înalt de peste 1600 m. Apoi am urcat susţinut până în Poiana Gruieşu, unde se află ruinele unui canton. Ceaţa s-a lăsat repede şi stâlpii de marcaj ne-au fost de mare folos” descrie primar parte a excursiei Dan Ionuț Roșca.

Piatra Tâlharului de o frumusețe rară este un loc de popas nimerit pentru turiști în Apuseni.

sursă foto: muntii-nostri.ro

Ne-am îndreptat spe Vf. Briţei (1759 m), apoi spre Piatra Tâlharului. Aveam privelişte spre creasta Micău – Nimaiasa si spre Vf. Vlădeasa (1836 m), lângă care se zarea impresionanta ruptură a Pietrelor Albe. Ne-am suit pe Piatra Tâlharului şi am văzut spre sud Poiana Onceasa, presărată cu doline, la fel ca Padişul. Dincolo de Someş se impunea Vf. Măgura Vânătă, complet împădurit, iar lângă el se zărea intrarea în Cheile Someşului Cald. Doar faptul că mai aveam drum lung de străbătut şi vântul care sufla cu putere ne-au determinat să părăsim belvederea.

Am pornit spre cabana Vlădeasa. între Micău şi Nimăiasa am întâlnit cete de cai. La izvoarele Nimăiesei vă recomandăm să refaceţi provizia de apă. Am trecut pe anga ruinele cantonului Nimăiasa, aflat la poalele vârfului omonim (1589 m), vârf ușor de recunoscut după forma sa de baliză şi limba de pădure ce suie până sub el” continuă autorul.

Pietrele Albe reprezintă un complex calcaros situat în arealul localităţilor Răchiţele şi Săcuieu, în sudul Masivului Vlădeasa, pe versantul stâng al Văii Seci. În cadrul acestora se regăsesc o mulţime de peşteri, avene şi pereţi verticali, fiind unul dintre locurile cele mai populate de pasionaţii sporturilor de stâncă: alpinism şi escaladă, altitudinea culminând în Vf. Piatra Grăitoare(1557 m).

Pietrele Albe – sursă: cluj.com

După Şaua între Munţi ajungem şi la separaţia marcajului punct roşu (spre cabana meteorologică şi apoi cabana Vlădeasa). După puţin timp, mergând tot pe bandă albastră ieşim din pădure şi întâlnim marcajul punct albastru, circuitul Răchiţele. În faţă apar Pietrele Albe, mari stânci de calcar. De la Piatra Tâlharului până aici am făcut 4 1/2 ore.

Mai departe drumul ne este înviorat de câteva poieni cu afiniş şi de câinii foarte agresivi. Am ajuns la cabana Vlădeasa şi după un popas de admirare a peisajului am continuat tot pe bandă albastră, spre cabana Valea Drăganului, scoasă din circuitul turistic. După 50 minute de la cabana Vlădeasa ieşim în Poiana Bănisorului. Aici întâlnim un drum ce vine din satul Vişagu şi ar trebui să fie marcat cu cruce albastră.

În continuare poteca este bine bătătorită şi ne conduce printr-o poiană cu stâncărie, traversează un pâlc de brazi şi ne scoate în coborâş uşor la o stână de unde vedem spectaculoasa Piatră a Bănisorului. Urmează un platou, apoi străbatem o poiană cu aspect dezolant, plină de stânci şi cioturi de brad. în dreapta se vede Vf. ascuţit al Bogdănesei, cu stâncării. De aici marcajul se îndreaptă spre V. Drăganului. (Parcursul descris în această relatare este lung, foarte frumos, variat, destinat grupurilor cu foarte bună pregătire fizică. Este necesar ca o persoană din grup să cunoască destul de bine locurile – nota redacţiei)” încheie minunata poveste Dan Ionuț Roșca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *