Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(FOTO) Poiana Omului, paradisul verde unde legenda spune că Decebal și-a pus capăt zilelor

Despre Poiana Omului istoricii afirmă că ar fi fost locul unde regele dac Decebal și-a găsit sfârșitul, înainte de a fi capturat de trupele romane.

Legenda lui Decebal a fost transmisă din generație în generație de păstorii care au trecut prin răscrucea de plaiuri din Munții Șureanu.

Tabloul morții lui Decebal a fost redat în imagini impresionante pe Columna lui Traian iar istoricul Radu Vulpe, în volumul Columna lui Traian povestește momentul: „Gestul comandantului roman care, aplecat mult pe gâtul calului, întinde mâna cu degetul mare întors în sus, îi promite celui înfrânt viaţa. Zadarnic! Înainte de a fi atins de mâinile urmăritorilor, Decebal, într-o atitudine maiestuoasă şi sfidătoare, îşi taie gâtul cu sabia-i curbă. Artistul Columnei l-a surprins în cădere, cu genunchiul stâng în pământ, cu mâna stângă, crispată pe marginea mantiei, atingând rădăcina stejarului. Piciorul drept a alunecat lângă scutul mare, bogat împodobit. Cu ultima privire îşi înfruntă duşmanii. Prin sensul său sublim şi prin sinceritatea execuţiei artistice, care face onoare obiectivităţii romane, episodul sinuciderii lui Decebal apare ca unul dintre cele mai măreţe de pe relieful Columnei”.

Decebal a fost regele Daciei între anii 87-106. Dacia s-a aflat la apogeul puterii sale sub regele Decebal. Deși mai restrâns ca arie geografică decât Regatul lui Burebista (82-44 î.Hr.) – cuprinzând Transilvania, Banatul, Oltenia, centrul și sudul Moldovei, noul stat era mai puternic și mai bine organizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *