Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Biserica de lemn din Întregalde, parohia a fost ridicată în anul răscolii lui Horea, Cloșca și Crișan

foto: Țetcu Mircea Rareș / ro.wikipedia.org

Biserica de lemn din Întregalde, comuna Întregalde, județul Alba, a fost construită ca biserică română unită cu hramul „Sfântul Ilie” în anul 1768. Parohia a fost înființată în anul 1784. Pictura interioară datează din anul 1789.

Însemnarea de pe Antologhionul de Râmnic, 1752, din patrimoniul său, îi consemnează datarea, 1774 iulie 5. În secolul al XIX-lea edificiul a fost reparat, cu unele importante intervenții asupra structurii originare, mai ales a părții de vest, care a fost alungită.

Planul construcției e dreptunghiular, cu absida decroșată, poligonală cu cinci laturi. Pronaosul este acoperit cu tavan drept, însă în zona grinzilor s-au intercalat în faza reparațiilor, mici bolți semicilindrice, încadrând o calotă eliptică situată sub turn. Deasupra naosului este o boltă semicilindrică retrasă pe o bârnă, ce se reazemă pe console cioplite, ca cele de la exterior. Grinzile masive ale bolții naosului se îmbină în coadă de rândunică cu cele ale timpanului. Absida are o boltă semicilindrică, intersectată în planul poligonal prin intermediul unor suprafețe plane, în console. Numai pereții și bolta altarului au rămas aparenți.

Temele iconografice ale absidei sunt: Sfânta Troiță, Arhanghelul Mihail și Arhanghelul Gavriil cu cete îngerești; Năframa Veronicăi; pe pereți: arhidiaconul Laurențiu; Viziunea patriarhului Petru al Alexandriei; procesiune de arhierei. Autorul picturii este talentatul zugrav Simon de la Alba Iulia.

Biserica are nevoie de reparații.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *