Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(OPINIE) Andrei Pletea: Nu înțeleg de ce moldovenii din Nord se bat cu pumnul în piept cu denumirea de „bucovineni”

Nu înțeleg de ce moldovenii din Nord se bat cu pumnul în piept cu denumirea de „bucovineni”. Ba mai mult decât atât, ostentativ parcă, ei afișează o uriașă repulsie față de adevărata identitate a lor, cea de moldoveni. Nu care cumva să confundăm „Bucovina” de restul Moldovei, că e vai ș-amar de noi. De ce, măi, oameni buni? Cu atât mai mult cu cât a fi moldovean nu poate fi decât un motiv de mândrie. Cetatea de Scaun, emblema Sucevei, azi capitala „Bucovinei” (cică), a fost încă de acum mai bine de 600 de ani capitala Moldovei, o Moldovă care a contribuit probabil decisiv în istoria Europei prin lupta antiotomană, iar nu capitala unei „Bucovine” fără identitate și fără istorie!

Când spui „Moldova”, spui „Ștefan cel Mare și Sfânt”, spui „Eminescu”, spui „Enescu” sau „Vieru”, spui „Putna”, sau „Voroneț”, însă când spui „Bucovina”, spui „Austria”. Da! Aceeași Austrie care azi, cu sprijinul tacit al UE, ne dă cu flit, în timp ce se bucură de petrolul și de lemnul românesc. De ce ai defila cu denumirea pe care ți-a pus-o asupritorul? De ce ai da la o parte o istorie și o cultură veche și autentică pentru una nouă, lipsită total de identitate? A te bate cu pumnul în piept că ești „bucovinean” și nu moldovean, nu arată decât slugărnicia pe care o ai față de o nație care nu dă nici doi bani pe tine… ba mai degrabă ți-i ia și pe ăia.

Da, vă știu refrenul. Mă rog… al unora dintre voi: sunt „naționalist”, sunt „nostalgic”, am citit istorie comunistă, nu sunt „oupănmaind”, nu văd imaginea de ansamblu, că acum facem parte din așa-zisa „Comunitate Europeană”, iar chestiile astea sunt „învechite”, știu că trebuie să citesc mai mult Dan Alexe și mai puțin Ioan Aurel Pop, că istoria pe care o știu eu de la școală „nu e tocmai așa”, că ar fi fost măsluită de comuniști, mai știu și că austriecii sunt ca niște zei care s-au pogorât din palatele din nori pentru a ne civiliza pe noi, care eram în epoca de piatră și că acum trebuie să le mulțumim cu plocoane, petrol și lemn, da, da, știu toate textele acestea, le-am mai auzit, deci nu vă mai obosiți scriindu-le, scutindu-mă nu doar pe mine de niște baliverne, dar și pe voi, de riscul de a pierde vremea, pentru că în spatele acestor texte de propagandă, Adevărul rămâne acolo, infailibil și imbatabil: că acest nume „Bucovina” nu este decât un simbol al slugărniciei și al toleranței față de asupritor, iar adevărata denumire a Nordului României fiind Moldova!

Așa că dragi prieteni „bucovineni”: respectați-vă. Fiți demni și nu mai fiți mândri că ați fost iobagi… fiindcă iobăgia nu va fi niciodată un motiv de mândrie. A fi „bucovinean” este mai degrabă un motiv de rușine, decât unul de mândrie. Sunteți moldoveni. Sunteți români. Sunteți români și moldoveni, iar dacă vreți în continuare să fiți mândri iobagi, atunci uitați toate valorile cu care iese la-naintare această „Bucovină” cu care defilați prostește. Uitați de mănăstirile medievale pictate, uitați de folclor, uitați de cetățile de scaun uitați de Ștefan. Fiindcă nimic din toate acestea nu vă aparțin vouă, ci le aparțin vecinilor de județ, moldovenilor.

A te bate azi cu pumnul în piept că ești bucovinean e la fel de josnic și de penibil precum un ucrainean care s-ar bate cu pumnul piept că i-ar fi făcut o statuie lui Putin în centrul Kievului. Nimic altceva decât o odă dedicată asupritorului. Nu doar ignoranță și prostie, dar și slugărnicie.

Despre Andrei Pletea

Am terminat Liceul de Arte Plastice Romulus Ladea din Cluj-Napoca la secția pictură, am terminat Facultatea de Geografie la secția Hidrologie și meteorologie, iar în prezent lucrez în domeniu ca meteorolog la Stația Meteo de pe Vârful Vlădeasa. De-asemenea, îmi dedic o mare parte din timpul liber politicii, dar și promovării României prin fotografie și video.

Sunt pasionat de istorie, literatură, munte, ciclism, alergare, fotografie, arhitectură.Sunt interesat de politică, religie, filozofie, iar ca orientare politică sunt de dreapta: naționalist.

Loading

1 thought on “(OPINIE) Andrei Pletea: Nu înțeleg de ce moldovenii din Nord se bat cu pumnul în piept cu denumirea de „bucovineni”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *