Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Biserica de lemn din Fildu de Sus, catedrală a românismului din Țara Călatei, datată din 1727

foto: ro.wikipedia.org / autor - Albabos

Biserica de lemn din Fildu de Sus, veche biserică greco-catolică cu hramul „Coborârea Spiritului Sfânt”, se află în localitatea omonimă, Fildu de Sus din județul Sălaj. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute biserici de lemn din Sălaj, studiată, publicată și considerată reprezentativă pentru regiune în numeroase lucrări de specialitate. Ea este renumită pentru coiful foarte ascuțit peste acoperișul cu ape repezi și pentru pictura murală interioară de factură populară bine păstrată. Construcția este datată din 1727 însă este mai puțin cunoscut faptul că în forma ei actuală ea este rezultatul unei lărgiri de la mijlocul secolului 19, care cuprinde în continuare și vechea biserică.

Începutul acestei biserici este fixat de pisania peste intrare care reține următoarele: „+ Să să știe și c[e]asta cine au fostu meșteri acești sfi[n]te besiarec[i] Freanț Nicoaria din Agrig[i] și unulu din Chendre a Petri Brudului fec[i]oru Gligorie. Ai d[e] la Is[us] Hr[istos] 1727”.

Meșterii sunt cunoscuți și din inscripția de la biserica de lemn din Ban, pe care o ridicaseră un an mai devreme. Cele două biserici au fost probabil asemănătoare, la Ban păstrându-se modelul original până la demolarea ei, la miljocul secolului 20.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *