Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Un tânăr a păcălit radarul sovietic în 1987 și a aterizat cu avionul în Piața Roșie: Rușii nu înțelegeau ce se întâmplă?!

Pe 28 mai 1987, tânărul german Mathias Rust, în vârstă de 19 ani, a zburat din Helsinki (păcălind controlorii de trafic), până la Moscova – URSS, cu un mic avion Cessna 172B. Pilotul german amator a reușit să evite radarele ruse și să ducă la bun sfârșit un plan aproape imposibil.

În acel moment al Războiului Rece, pe mapamond exista o atmosferă încordată, iar cele două puteri se mândreau cu arsenalele lor nucleare. Capitala URSS și reședința foștilor țari – Moscova era considerată unul dintre cele mai bine apărate orașe din lume împotriva atacurilor aeriene directe asupra orașului.

La vârsta de 19 ani, Mathias Rust avea la activ puține ore de zbor. Călătoria sa a început pe 13 mai 1987, când a părăsit aeroportul Uetersen de lângă Hamburg, nordul Germaniei Federale și a pornit într-o călătorie prin Peninsula Scandinavică. A trecut prin Insulele Feroe, Islanda, Norvegia și Finlanda.

Pe 28 mai, Rust i-a anunțat pe controlorii de trafic din Helsinki că se îndreaptă spre capitala Suediei, Stockholm. După ultimul cu turnul de control a oprit toate echipamentele de comunicare și a început să zboare într-o altă direcție. Destinația tânărului era Moscova.

Avionul Cessna a fost interceptat de radarul apărării antiaeriene ruse, dar militarii nu au obținut autorizație pentru a lansa rachete spre micul avion. Imediat după interceptare, forțele aeriene au pierdut urma avionului lui Rust. Când micuțul avionul a fost reperat de un alt radar, a fost confundat cu avioanele sovietice pentru antrenament.

În jurul orei 19:00, tânărul de 19 ani a survolat Piața Roșie din Moscova până când a găsit un loc de aterizare lângă Catedrala Sfântul Vasile. A oprit motorul și a coborât din avion. După ce a fost salutat de rușii care treceau prin piață, a fost arestat imediat de către milițieni.

Rust a fost judecat pe 2 septembrie 1987 și condamnat la patru ani de închisoare pentru încălcarea regulilor de trafic aerian și pentru huliganism. însă nu a ispășit întreaga pedeapsă, fiind deportat în Republica Federală Germană, unde a ajuns pe 3 august 1988.

Incidentul a făcut de rușine apărarea antiaeriană a URSS, iar Gorbaciov, liderul sovietic de atunci, a luat măsuri, demițându-l pe ministrul apărării sovietice și pe șeful apărării aeriene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *