Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Emil Popa: Am depus proiectul de hotărâre privind „Ieșirea Municipiului Beiuș din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară APAREGIO”

Consilierul local USR din Beiuș, Emil Popa, a anunțat că a depus de curând proiectul de hotărâre privind „Ieșirea Municipiului Beiuș din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară APAREGIO”.

„După 2 ani de la solicitarea făcută în plenul Consiliului Local Beiuș de a ieși din asocierea păguboasă cu Compania de Apă Oradea (CAO), datorită tarifelor exagerate și comportamentului arogant față de beiușeni, am făcut miercuri, 20 martie, un pas important în acest demers: am depus proiectul de hotărâre privind ”Ieșirea Municipiului Beiuș din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “APAREGIO” și administrarea în regim propriu a serviciului de apă-canal pe raza municipiului Beiuș.”

În această perioadă de 2 ani am solicitat documente contractuale de la CAO și Primăria Beiuș, am făcut demersuri inclusiv la Prefectura Bihor pentru a obliga CAO să le pună la dispoziție pentru că n-a vrut, le-am studiat și analizat, m-am consultat cu avocați și juriști specializați în contracte inclusiv comerciale și am cerut opinia și semnătura de susținere a beiușenilor care au fost perfect de acord cu acest demers.

Miercuri dimineața (20 martie), am anunțat pe grupul de WhatssApp al consilierilor locali din Beiuș intenția de depunere a acestui proiect propus împreună cu colegul meu, consilierul local USR, Sorin Briscan, și i-am întrebat pe toți colegii de la toate formațiunile politice dacă doresc să fie cosemnatari ai proiectului. Exceptând consilierii PNL, toți ceilalți și-au arătat susținerea semnând, primul fiind consilierul independent Alexandru Degău, iar apoi, pentru grupul PSD, a semnat consilierul local Cosmin Szigeti.

Principalele motive pentru care am inițiat acest demers și pentru care am depus proiectul sunt următoarele:

1. La Beiuș plătim același tarif precum la Oradea, deși puterea de cumpărare a beiușenilor este mai mică și mai ales că apa ajunge la noi prin cădere, nu prin pompare, ceea ce înseamnă costuri mai mici și, totodată că, din tariful plătit de beiușeni, se subvenționează cheltuielile făcute de Oradea pentru pompare, echipamente, dotări și mai nou, pentru un sediu nou.

2. Chiar dacă există o mare și veche nevoie de instalare a unei stații pentru decalcifierea apei care este foarte calcaroasă, cu multe depuneri ce afectează atât aparatele electrocasnice cât și sănătatea oamenilor, CAO n-a făcut nici măcar un demers pentru a rezolva această situație.

3. Creșterea exagerată a prețurilor în ultimii 2 ani, tariful ajungând să se dubleze fără a primi în schimb nici o îmbunătățire a calității apei.

4. Compania de Apă Oradea este o societate controlată de Consiliul Local Oradea, cu interese în special pentru nevoile comunității din care face parte, fiind vădit părtinitoare pentru a satisface în primul rând nevoile clienților din Oradea.

5. Anul trecut structura organizatorică a fost modificată, unilateral, fără o consultare a Consiliului Local Beiuș, iar Sucursala Beiuș a devenit punct de lucru, ajungând să fim precum comune ca Hidișel sau Tinca.

6. În ultimii ani CAO nu a făcut nici o investiție semnificativă din resurse proprii în Beiuș, ci doar din banii de redevență, adică tot din banii beiușenilor.

7. CAO decide acum unilateral tariful pentru apă și canalizare, fără nici o consultare a Consiliului Local Beiuș.

8. În virtutea faptului că în trecut, societatea Edilul, controlată de Consiliul Local Beiuș, a gestionat fără probleme serviciul de apă-canal având în plus și salubritatea, e o dovadă că există capacitatea de a o face și acum, fie sub umbrela ADP, fie ca serviciu nou.

Sunt conștient că, așa cum a făcut-o și în trecut cu alte proiecte ale mele, primarul nu va supune dezbaterii Consiliului Local nici acest proiect pentru a nu-și supăra șefii de la Oradea care controlează A.D.I.-ul și CAO, care le aduce un profit însemnat de pe urma beiușenilor și a celorlalți membri asociați care plătesc același tarif uriaș pe apă-canal. Mai mult, ieșirea Beiușului din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “APAREGIO” ar fi un semnal și pentru celelalte localități care au nemulțumiri similare cu ale noastre, iar astfel s-ar strica jucăria care le aduce profituri uriașe. Dar vin alegerile și sperăm că lucrurile vor sta altfel.

După ce am văzut ultimele facturi la apă, sunt convins că, la vot, beiușenii vor ține cont și de faptul că sunt arși la buzunare de CAO, iar actuala administrație liberală nu face nimic pentru a tempera aceste majorări repetate care au dublat în 2 ani tariful! Gata cu „merge și așa”!” a anunțat consilierul local USR, Emil Popa.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *