Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(OPINIE) Voicu Ienci: Ieri a avut loc sacrificarea ceremoniala a mielului PNL, Calin Marian

PNL Hunedoara urmeaza sa faca fata unui dezastru la alegerile din 9 iunie. Absolut totul ii este potrivnic, de la popularitatea nationala a partidului in cadere libera la imaginea stearsa a organizatiei intr-un judet rosu prin traditie.

Mai mult ca niciodata, cunoastem de pe acum princialul sacrificat al acestui moment -Calin Marian, impins si autoimpins in gura lupului pesedist, care il va devora pana la oscioare, cu frustrarea aceluia ofuscat prea tare pe singurul liberal care a ales sa faca opozitie cu adevarat.

E pacat, va spun sincer. Calin Marian s-a dovedit un prefect competent, un om cu certe cunostinte si calitati necesare administratiei judetene. Mai mult, in contextul mariajului politic PSD-PNL, Calin Marian a demonstrat ca este singurul liberal cu coloana vertebrala din judet, cu suficient curaj sa atace la baioneta jupanul Consiliului Judetean Hunedoara si garda acestuia de corp erijata in administrator de judet.

Bravo lui! A demonstrat barbatie si caracter, ceea ce nu se poate spune despre primarii sau liderii de oganizatii care au perceput culoarea galbena nu ca pe brand politic ci ca pe invitatie la tradare, mai mult sau mai putin pe sub masa.

Cu parere de rau pentru indiscutabile calitati, trebuie sa aruncam un ochi si spre defecte si greseli:

 1. S-a anuntat mult prea devreme drept challenger lui Nistor -o greseala fatala, atat de pozitionare fata de electorat, cat si in interiorul propriului partid.
  A dat timp prea mult unui adversar prea puternic sa il atace, sa il macine permanent, avand la dispozitie presa de casa, atarnatoare  pe banii unor institutii judetene.
  Pe plan intern, a permis eschiva Vetutei Stanescu intr-un moment cand lucrurile erau bine stiute deja si dezastrul asteptat, i-a dat o gura de aer pe care doamna presedinte nu stiu daca o merita si care nu stiu daca ii va fi intoarsa dupa alegeri (sau daca va mai avea cine sa i-o intoarca).
 2. Nu a inteles ca relatia cu primarii este concreta si tranzactionala si ca nu poate miza pe promisiunile personale atata timp cat nu livreaza. Nu a inteles ca functia de prefect ii permite prea putin sa livreze ceea ce primarii au nevoie, ca marfa pentru realizari bune de pozat in UAT-uri sade in depozitul lui Laurentiu Nistor, fiind livrata pe cuvant si obraz personal tocmai de la proprii sefi din guvern -nu mai conteaza galbeni sau rosii, daca asa pofteste Marcel.
  Din acest punct de vedere, l-as asemana cu Fabius Kiszelly -un alt prefect bun, dar care nu a inteles micimea de facto a functiei, a mizat asemanator si a sfarsit mancat de lup.
  Rand pe rand, primarii parasesc PNL si, in contextul actual, mai ales pe Calin Marian, iar asta nu se anunta de bun augur pentru viitorul lui imediat.
 3. Nu a inteles sa taie in carne vie, sa decapiteze organizatiile PNL mereu necastigatoare, mereu smerite in fata PSD, conduse de non-lideri (probabil nici nu a fost sustinut destul pentru a face asa, desi era imperios necesar).
  Un exemplu scoala e la Brad, unde avem doi non-lideri consacrati la nivelul organizatiei municipale: viceprimarul (valetul?) lui Florin Cazacu si eternul candidat si consilier local cu activitatea pisicului in coma, Danut Adam. Ma intreb cum astia doi pot fi pe lista de consilieri locali PNL pe primele doua locuri, urmati de Bogdan Stefan si Mihai Hanes? Pai ultimii doi ii bat pe primii la curu’ gol la orice, de la a scrie un text dupa dictare la administratie, marketing institutional intern, marketingul comunitatii (de astea doua Adam si Oprisa nici macar nu au auzit  daramite sa mai si aiba habar) sau accesarea fondurilor europene.
  E o rusine si un blat pervers, pe care il va deconta Calin Marian, cu propria cariera politica.

Din pacate pentru el si pentru adevaratii penelisti, Calin Marian a pornit la lupta pe furtuna, dezbracat, fara arme si pe o martoaga de infrastructura politica in loc de cal, asta in timp ce canarii galbeni ca un galbenus de ou din administratiile locale sar pe rand in galeata de vopsea rosie, reinventandu-se in oua pascale, gata sa eclozeze.

Adaugam la asta socul Tibi Ridzi, avantul AUR-ului lui Mane. Votul pentru Consiliul Judetean are un caracter cu mult mai politic decat cel pentru primarii. El se poate transfera spre persoana fizica doar cu ajutorul primarilor bine infipti  in constiinta comuintatilor,  dar care dau de inteles ca vor sa paraseasca barca sparta si inundata, ramanand la vasle tot mai putini, spre deloc.

In aceste conditii, nu ma voi mira daca il voi vedea pe un nemeritat loc trei in dimineata de dupa alegeri, incasand tot nemeritat ponoasele aferente.

Ieri a avut lansarea candidaturii lui Calin Marian la Presedintia Consiliului Judetean Hunedoara. Din punctul meu de vedere, dincolo de fastul aferent, a fost un eveniment incarcat de apasare si tristete, o ceremonie de sacrificare nemeritata a unui om destoinic, care merita mai mult decat un cadou otravit.

Am ramas cu expresia oparita si incoltita a Vetutei Stanescu si cu zambetul sigur pe el al lui Florin Oancea -viitor stapan peste hoitul politic PNL Hunedoara.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *