Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Artefactul „Călcâiul de la Aiud”, descoperit în România acum 250.000 de ani are origini extraterestre?

Descoperirea umitoare de la Aiud a stârnit dezbateri atât în ţară cât şi în străinătate. Sursa de provenienţa a ,,Călcâiului de la Aiud” rămâne încă un mister: e un artefact uman sau extraterestru?

În 1973, pe malul Mureşului, într-o carieră de pietriş au fost descoperite trei artefacte învelite în pietriş întărit. Istoricii și arheologii chemaţi atunci la faţa locului au considerat că două dintre corpuri erau fosile de oseminte provenite de la mastodonţi vechi de aproximativ 1.000.000 de ani, în timp ce al treilea părea a fi arma pe care oamenii primitivi ar fi folosit-o pentru a ucide animalele.

După mai multe analize de laborator efectuate la Institutul de Fizică Atomică din Măgurele, cercetătorii au concluzionat că aliajul era compus din 90% aluminiu, staniu şi alte 11 materiale. Aceleaşi specificaţii au fost descoperite de către inginerii din Baia Mare şi de experţii de la „Alro” Slatina.

Învelit într-un strat gros de circa 10 cm de pietriş solidificat, artefactul a fost datat iniţial ca fiind de acum 100.000 de ani. Oficial, istoric, aluminiul a fost obţinut în laborator în 1825 de către fizicianul şi chimistul Hens Christian Orsted, iar producerea sa pe cale industrială la scară largă a început în 1883. Un alt factor ce adânceşte misterul aliajului este stratul de oxid de aluminiu depus pe suprafaţa acestuia. În general obiectele de aluminiu oxidează în profunzime după un timp îndelungat, iar grosimea stratului protector descoperit pe aliaj era de aproximativ jumătate de centimetru, aşadar vechimea era cu mult mai mare de 100 de ani.

O bucată din ,,călcâiul de la Aiud” a fost trimisă, peste ani, la Lausanne, în Elveţia, pentru a fi datată cu carbon 14.  Cercetătorii de la Laussane au afirmat că obiectul ar avea o vechime de 250.000 de ani.

sursă video: TVR Timişoara

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *