Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

De unde PUTE în Cluj? Garda de Mediu Cluj: „TRANSAVIA a efectuat lucrări de fertilizare a solului pe terenurile agricole care le administrează pe raza comunei Tureni”

La Comisariatul Județean Cluj al Gărzii Naționale de Mediu au fost înregistrate în ziua de 26.03.2024 un număr de 8 sesizări telefonice și 9 sesizări scrise privind mirosul “pestilențial, îngrozitor, calitatea infernală a aerului în Municipiul Cluj-Napoca” (preluate din sesizări).

În după-amiaza zilei o echipă de comisari a făcut verificări pe raza comunei Aiton și Tureni și s-a constatat că firma TRANSAVIA a efectuat lucrări de fertilizare a solului pe terenurile agricole care le administrează pe raza comunei Tureni, județul Cluj.

Acțiunea de fertilizare a fost anunțată la primăria comunei Tureni și respectă prevederile OM 333/2021 privind Codul bunelor practici agricole pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole (perioada de interdicție pentru aplicarea îngrîșămintelor organice este de 130 zile în zona de deal, respective de 10.11.-20.03. și de 115 zile în zona de câmpie respective 15.11-10.03.2024).

Precizăm că art. 646, din OUG 195/2005 specifică următoarele:

(1) În cazul existenței unor plângeri din partea publicului care reclamă existența unui disconfort olfactiv, autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, formulează răspunsurile la respectivele plângeri.

(2) În situația în care în urma investigațiilor autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, constată existența unei legături de cauzalitate între disconfortul olfactiv și starea de sănătate a populației, notifică autoritatea competentă pentru protecția mediului responsabilă cu emiterea actelor de reglementare în domeniul protecției mediului pentru reexaminarea și actualizarea actelor respective.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *