Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Peştera Piatra Altarului, din Padiș, una dintre cele mai frumoase peşteri din Europa

Peștera Piatra Altarului este o cavitate subterană din Munții Bihorului – clasa de protectie A. Este considerată cea mai frumoasă peșteră din România și una intre cele mai frumoase peşteri din Europa.

Regimul de acces in această cavitate este foarte restrictiv. Comform planului de management numărul maxim de persoane permis/an în această cavitate este de 13 (de preferință cercetători).

Peisajul subteran excepțional, bogația formațiunilor și varientatea speleotemelor calcitice fac ca Sala Palatului și Galeria Paradisului să fie printre cele mai frumos concreționate din Europa.

Peștera Piatra Altarului este alcătuită din patru incăperi mari:

  • Galeria „Palatul” este încăpere înaltă de aproximativ 30 m, a cărei formă aduce cu cea a unei catedrale gotice. Aici se întâlnesc curgeri de calcit și domuri înalte.
  • Galeria „Paradisul” este ca un rezumat al peșterii, ce se termină brusc, cu un pârău de mondmilch și abundă in formațiuni, coloane, discuri, macrocristalele de calcit, buzdugani, nuferi, cristalele scheletice de calcit, în forma de triunghiuri excavate, stalagmitele monocristal, coloanele tip palmier, draperii, coralite, perle de peșteră;
  • “Geoda”: unde se petrece un fenomen destul de rar și remarcabil, si anume transformarea apei supramineralizate în cristale perfecte de calcit, acoperind toată încăperea;
  • Galeria „Altarul” sau „Cimitirul Urșilor„, unde există sub stratul gros de calcit cranii de urși tineri de cavernă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *