Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Misterioasele tuneluri din Ardeal, construite de Iancu de Hunedoara în timpul războiului cu turcii

În timpul războaielor cu turcii, celebrul apărător al creșinătății – Iancu de Hunedoara ar fi construit două tuneluri, în scop militar. Din păcate nu se știe cu exactitate unde se află acestea.

Tunelurile lui Iancu de Hunedoara ar fi legat Cetatea Şiria din judeţul Arad cu Timişoara, pe o distanţă de 58 de kilometri, şi cu Aradul, pe o lungime de 28 de kilometri.

Sătenii din Şiria (Crișana) sunt împărţiţi când vine vorba despre existenţa acestor două tuneluri. Unii cred că au existat şi că dacă s-ar face cercetări ar fi descoperite, în timp ce alţii spun că este un mit.

Unul dintre oamenii care au copilărit în Şiria, Horia U. spune că în anii 1950-1960 a văzut intrarea cu boltă a unui tunel prăbuşit, însă crede că acesta ducea spre localitate: „Eu am copilărit în Şiria şi îmi aduc aminte că existau două sau trei locuri care puteau fi tunele. Unul dintre acestea era prăbuşit. Nu am intrat niciodată să văd până unde duce, dar cred că făcea legătura cu satul”.

3 thoughts on “Misterioasele tuneluri din Ardeal, construite de Iancu de Hunedoara în timpul războiului cu turcii

 1. Este menționat de cronicile lui Matei Corvin, fiul lui Iancu, că ostile lui, conduse de Pavel Chinezul (Kinezsy Pall) au ieșit în mijlocul Timisoarei , pașalâc turcesc pe atunci. Printr-un tunel lat de 6 călăreți, plecând din vechea cetate a Aradului, pe sub Mureș. Construit de Iancu. Austriecii ar fi închis tunelul după 1700 cam au construit cetatea actuala a Aradului, inexpugnabilă, după planurile arhitectului Vauman. A rămas proverbială hora încinsa după lupta, când Pavel Chinezul a dansat având 6 turci ,2 pe umeri, unul între dinți, doi sub brat și unul între picioare. După moartea acelei generații turcii au ocupat Ungaria, transformând Buda în pașalâc. Că să-și bată joc de mormântul lui Pavel Chinezul, un turc a tras cu pistolul în crucea acestuia și un cartuș a ricoșat în capul turcului omorând-ul pe loc. A rămas zicala că Pavel Chinezul a fost singurul ungur mort care a omorât un turc viu ! Cu toate că era român bănățean…

  1. Intoarce-te la scoala…
   Ocuparea Timisoarei de catre turci .. 1552

   Data mortii lui Pal Kinizsi… 1494
   Priectantul este Vauban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *