Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Rimetea, satul din Transilvania unde soarele rasare de doua ori

foto: rimetea.eu

Satul Rimetea din Munții Trascău este asaltat în ultimii ani de turiști străini. Fiind atât de curat, aranjat și frumos, este singurul din țara noastră care a reușit să ia premiul Europa Nostra al Comisiei Europee pentru conservarea patrimoniului cultural. Niciun alt sat, nicio altă comună din România nu a mai reușit o asemenea performanță.

La marginea localității puteți vizita o moară de apă, despre care se spune că este cea mai veche din zona (1752), și o biserica unitariană, amplasată chiar în centrul satului.

Zona este perfectă și pentru drumeții. Cetatea Colțesti se află la doar 6 kilometri de sat, iar ceva mai departe – Cheile Aiudului.

Iubitorii de adrenalină găsesc în platourile depresiunii mediul ideal pentru un zbor cu parapanta sau o sesiune de cățărare pe stâncile din împrejurimi.

Cum se ajunge la Rimetea?

Rimetea se află la 24 km de Aiud, la 7 km de Buru, la 25 km de Cheile Turzii și la 28 km de Turda. Localitatea este conectată la rețeaua de drumuri naționale prin drumul judetean DJ107M, care începe la nord din drumul național DN75 (la limita de sud a județului Cluj) și care debușează la sud în DN1 (E81) pe teritoriul municipiului Aiud. Drumul județean DJ107M traversează ambele localități ale comunei (Rimetea și Colțești), de-a lungul lui situându-se aproape toate obiectivele cu potențial turistic din zonă. În 2011, DJ107M este modernizat și în stare impecabilă pe teritoriul județului Alba (mai precis de la Rimetea până la Aiud); în schimb, practicarea lui este dificilă pe teritoriul județului Cluj (între Rimetea și Buru).

Satul superb din Apuseni unde soarele răsare de două ori

Nu, fenomenul nu este o iluzie optică, ci ține mai degrabă de relieful zonei. Zecile de creste ale Pietrei Secuiului se află la est (Răsărit) de Rimetea, însă două din ele sunt cu mult mai înalte decât celelalte. De fapt, ele se înalţă atât de mult, încât soarele răsare după prima creastă şi dispare în spatele celei de-a doua (care blochează lumina răsăritului) urmând apoi să răsară din nou, lucru care generează acest fenomen și cucerește privirea turiștilor ce explorează zona în această perioadă a anului.

Abia când soarele depășește Piatra Secuiului se poate spune că a răsărit, la Rimetea. Dublul răsărit al soarelui are loc numai pe timp de vară, la sfârșitul lui iunie și pe parcursul lunii iulie.

sursă: Turist amator

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *