Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Civicii clujeni: Roșia Montană de Cluj e pe cale să fie lansată cu deplina aprobare a primăriei Cluj-Napoca

Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind consultarea publică și transparența decizională referitoare la proiectul de Hotărâre privind Planul Urbanistic Zonal – de restructurare urbană (platformă industrială Carbochim), Piața 1 Mai – str. PorțelanuluiPlanul Urbanistic Zonal – de restructurare urbană (platformă industrială Carbochim), Piața 1 Mai – str. Porțelanului.

Ulterior, civicul Cornel Vîlcu a comentat situația atrăgând atenția că Roșia Montană de Cluj e pe cale să fie lansată cu deplina aprobare a primăriei Cluj-Napoca.

„ROŞIA MONTANĂ DE CLUJ e pe cale să fie lansată cu deplina aprobare a autorităţilor locale şi în ropotele de aplauze ale unei mari părţi a cetăţenilor, păcăliţi prin nenumărate articole din presa locală de chitanţier. Acolo „oamenii nu doreau decât să muncească”. Aici, ei se aşteaptă „decât” să consume – fără niciun gând despre efectele cianurii sau, pur şi simplu, ale betonului.

Vă rog insistent pe toţi şi pe fiecare: trimiteţi observaţii şi replici pentru dezbaterea publică: https://primariaclujnapoca.ro/…/planul-urbanistic…/

… şi, mai ales, pregătiţi-vă să participăm cât mai mulţi dintre noi la momentul în care Consiliul Local va încerca aprobarea în şedinţă publică a proiectului.

ALERTĂ! Primăria Cluj se pregăteşte să aprobe Proiectul de aşa-zisă „regenerare urbană” Carbochim. În cadrul unui spaţiu urban DE PESTE 7 ORI MAI MARE ÎN DECÂT ÎNTREAGA PIAŢĂ A UNIRII, toate regulile atât legale, cât şi stabilite prin PUG (de la care dezvoltatorul a cerut/ obţinut scandaloase derogări) privind, în special, spaţiul verde şi protecţia culoarului Someşului sunt flagrant încălcate.

Cu toate acestea, Primăria recomandă călduros această monstruozitate locală ca intrând în consonanţă perfectă cu faimosul culoar verde-albastru de mobilitate urbană pe care, în fapt, îl va sugruma şi distruge. Cum? Prin înlocuirea suprafeţelor verzi în mod natural cu plante în ghiveci, peste mai multe etaje de parcări; prin „relocarea” (care, să nu uităm, la Cluj se face cu drujba) a sute de arbori, şi ei înlocuiţi cu alţii mai „preţioşi”, prin desfigurarea/ denaturarea peisajului/ a ambientului pentru flora şi fauna de pe malul drept al Someşului, unde faţada mall-ului (frontul la râu) va avea o lungime de aproape un kilometru.

Nimic, din tot ce am văzut la Cluj în materie de BETONARE nu se poate compara în dimensiuni/ gravitate cu acest ansamblu de clădiri. Ceea ce primarul Boc începuse să facă tot mai timid după reacţia societăţii civile (spre deosebire de parcurile Armătura, Feroviarilor care au fost construite prin defrişare, în spatele Teatrului Naţional sau în 14 Iulie mulţi copaci au fost lăsaţi în pace) e transpus la un cu totul alt nivel de severitate a distrugerii cu această ocazie „privată”.

Cât despre cinismul de a-i spune acestei (menţiune cu valoare „legală”: în opinia mea, pe care o pot argumenta estetic şi tehnic) GIGANTICE BALEGI DE CIMENT „proiect de regenerare urbană”, vă spun cu toată sinceritatea că, personal, nu îi consider pe propunători vinovaţi. E doar tipul de discurs fix pe dos/ doublespeak pe care domnul Boc l-a inventat şi îl foloseşte pentru Cluj de atăţia ani – doar că dus la un nivel de manipulare/ exagerare imens, comparat cu tot ce am avut până acum” a anunțat Dumitru Cornel Vîlcu.

Loading

2 thoughts on “Civicii clujeni: Roșia Montană de Cluj e pe cale să fie lansată cu deplina aprobare a primăriei Cluj-Napoca

  1. Nimeni nu l va opri deoarece e mai rau ca ceausescu, asta a transformat clujul in ghena de gunoi, si parca e un alien care traieste cu putori di toxine, ori i a fost dictat tot ce face ptr bani…

  2. Nu sunt de acord,cu platforma logistică!!!.
    Domnul Boc,a ajuns tare înapoiat cu ideile!!!.
    Și așa cartierul Iris, este uitat de foarte mult timp!.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *