Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Timpul a fost „creat” de sumerieni acum 5.000 de ani: Numărul 60 ca bază era ușor divizibil și se potrivea perfect cu observațiile astronomice

Dintotdeauna timpul a fost un subiect important al filozofiei, artei, poeziei și științei. Există multe divergențe în legatură cu însemnătatea lui, din acest motiv este dificil de oferit o definiție a timpului care să nu ducă la controvese. 

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale contribuției sumeriene la dezvoltarea lumii a fost măsurarea timpului și anume adoptarea sistemului sexagesimal. Alegerea numărului 60 ca bază pentru acest sistem a fost înțeleaptă și a rezistat în timp, deoarece era ușor divizibil și se potrivea perfect cu observațiile astronomice din acea perioadă.

În acele vremuri, mai exact acum 5.000 de ani, sumerienii (extrem de pricepuți și în ale matematicii și arhitecturii) au observat că există aproximativ 360 de zile într-un an și au împărțit ziua în 24 de ore, fiecare oră fiind compusă din 60 de minute. Această diviziune fină și precisă a timpului a fost o inovație revoluționară care a pus bazele sistemului nostru modern de măsurare a timpului.

Pe măsură ce civilizația sumeriană a început să se destrame și alte culturi au preluat puterea în regiunea Mesopotamiei, sistemul lor de măsurare a timpului a continuat totuși să fie utilizat și apreciat ca fiind de departe cel mai bun. Culturi precum akkadienii și babilonienii au preluat și au îmbunătățit sistemul sumerian, contribuind la răspândirea și consolidarea utilizării sistemului sexagesimal în întreaga lume antică.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *