Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Există LOSTRIȚE în BELIȘ? „O lostriță de vreun metru a atacat un clean de 500g”! Ce spun pescarii?

Râul Beliș sau Râul Beleș este un râu afluent al Someșului Cald care își găsește sfârșitul în lacul Beliș-Fântânele, cel mai mare lac din Munții Apuseni, acumulare de apă care se găsește în negura Munților Gilăului, la câțiva zeci de kilometri Cluj-Napoca.

De-a lungul timpului, au existat mai multe povești legate de lostrițele uriașe în râul Beliș și în lacul Beliș-Fântânele.

Ce spun profesioniștii, pescarii de pe forumul rapitori.ro?

Un pescat întreabă:Anul acesta am fost pe Someșul Cald. În zonă pescuiau niște băieți din Cluj la buldo. Într-o zi s-au dus pe râul Beliș și mi-au povestit că au agățat un clean de vreo 500g iar în timpul recuperării o lostriță de vreun metru a atacat cleanul și l-a luat cu tot cu fir. La plecarea spre București am trecut pe lângă Beliș și părea cam mic pentru un asemenea pește așa că nu știu ce să zic. Tu fiind din zonă te-ai putea interesa pe la pescari”.

Ulterior, mai mulți pescari i-au răspuns:E pescărească. N-am văzut „picior” de lostriță în râul Beliș. Și nici un amic n-a văzut vreuna. Iar râul e chiar firav”. Alt pescar a răspuns răspicat și scurt: „Sunt povești cu pești pe care doar naivii le cred”.

Lostrița – (Hucho) – este considerat cel mai mare pește al apelor de munte. Lostrița siberiană (hucho tamien) poate ajunge la o lungime de 2 m și 100 kg în greutate. Lostrița (hucho hucho), care teoretic este întâlnită și la noi poate ajunge la 12-15 kg și o lungime de 1 m. În România sunt puține semne că ar mai fi exemplare în apele sălbatice, iar ultimele încercări de populare au fost sortite eșecului.

3 thoughts on “Există LOSTRIȚE în BELIȘ? „O lostriță de vreun metru a atacat un clean de 500g”! Ce spun pescarii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *