Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cariera de marmură neagră și roșie din Moneasa, fondată pe vremea imperiului Austro-Ungar

Cariera de la Moneasa se află la granița dintre județul Arad și județul Bihor, în apropierea Peșterii Cristalelor Moneasa. Pentru a ajunge aici, dacă vii dinspre Sebiș, va trebui să străbați întregul sat Moneasa pe Drumul Județean DJ792B, iar înainte de a ajunge la granița cu județul Bihor, va trebui să faci stânga pe o stradă nemarcată, care te va duce inițial la Peștera Cristalelor Moneasa și mai apoi la carieră. 

Cariera de marmură a fost fondată în 1887. Aici lucrau 40-50 de persoane. Piatra a fost folosită în principal la construcția municipiului Arad, dar și în bazinele exterioare ale complexului de băi. Cariera de marmură a funcționat în secolul XX, iar marmura roșie și neagră produsă aici a fost folosită în multe construcții.

Cariera spectaculoasă în aer liber este situată la nord de stațiune, la trei sferturi de oră de mers pe jos. Marmura neagră a fost exploatată din straturile inferioare și marmura roșie din straturile superioare.

1 thought on “Cariera de marmură neagră și roșie din Moneasa, fondată pe vremea imperiului Austro-Ungar

  1. Unde mai exact putem găsi Peștera cu Cristale? Sau numai acest articol se bazează numai pe informații preluate care la rândul lor sunt false?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *