Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Falxul şi sica, armele speciale ale dacilor: Dacii puteau tăia scutul roman până la piesa metalică centrală!

Strămoșii noștri, dacii erau meșteșugari renumiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. De exemplu, cu falxul şi sica, dacii puteau tăia scutul roman până la piesa metalică centrală.

Falxul, arma teribilă a dacilor: La invazia din 105-106, romanii au modificat căștile soldaților de frica falxului

Falxul a fost, de asemenea, utilizat ca armă, în special de traci și daci, și mai târziu a fost folosit de romani drept cârlig de asediu. Atât varianta mică, cât și cea pentru două mâini au provocat teroare asupra romanilor în timpul primei invazii romane, dacii câștigând războiul.

La următoarea invazie, romanii au modificat căștile soldaților, care au fost întărite cu o bandă metalică transversală pentru a conferi o șansă mai mare de supraviețuire împotriva acestei arme.

Pentru că lama armei era ascuțită doar pe interior, atacul cu o astfel de armă era devastator. Cu toate acestea, falxul utilizat cu ambele mâini lăsa utilizatorul său vulnerabil, deoarece, fiind o armă ce se mânuia cu ambele mâini, războinicul nu prea putea utiliza un scut. Însă, mânuit cu mare forță, falxul putea despica un coif sau un scut în două prin intermediul unei singure lovituri. În mod alternativ, putea fi folosit ca un cârlig de asediu. Falxul era foarte eficace și împotriva armurii inamicului.

Columna lui Traian din Roma prezintă arme dacice capturate ca trofee și include mai multe ilustrații ale falxului utilizat cu ambele mâini. Coloana în sine are o friză elicoidală care spune povestea războaielor dacice. Pe friză, aproape toți dacii au scuturi și, prin urmare, nu puteau utiliza un falx cu ambele mâini. Din păcate, arma din mâna dacilor care nu purtau scuturi nu poate fi determinată cu certitudine. Scenele de pe columna lui Traian arată, de asemenea, daci folosind falxuri de dimensiuni mai mici.

Sica, arma nobililor daci

Printre cele mai renumite arme ale dacilor este sica, un pumnal curb, cu tăiș pe interior, cu lama variind în lungime între 25 și 50 de centimetri. Multe dintre aceste lici au diferite simboluri pe lamă, interpretate ca fiind magice sau ritualice, reprezentând ochi, aripi sau cioc de pasăre de pradă, sau simboluri solare. Unele au mânere foarte bogat ornamentate.

Se pare însă că această armă era purtată doar de nobilime și avea un rol mai mult de simbol de castă și ritualic, mai degrabă decât armă de folosit în luptă, date fiind şi dimensiunile sale destul de reduse, fiind utilă doar în luptă unu la unu. Chiar și regele Decebal este reprezentat pe Columnă sinucigându-se cu o sica. Putem însă să spunem că sica era și însemn al castei războinice, și armă secundară.

1 thought on “Falxul şi sica, armele speciale ale dacilor: Dacii puteau tăia scutul roman până la piesa metalică centrală!

  1. pericolul era varful inconvoiat care actiona ca un un cui si penetra orice coif , sau armura intrand in cap sau piept ,. sau putea fi folosit ca un carlig dupa lovitura ptr dezarmare sau la gat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *