Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Adrian Dohotaru: „Facem un Cluj pentru oameni sau un oraș pentru profit?” Zona industrială a Clujului, o vacă de muls pentru rechinii imobiliari

Fostul deputat și totodată activistul civic Adrian Dohotaru îi solicită primarului Emil Boc să nu mai autorizeze ansambluri imobiliare, dacă investitorii nu cedează o parte din locuințe Primăriei pentru a fi folosite ca locuințe sociale. 

În zona fostă industrială a Clujului se anunță cea mai mare concentrare de capital imobiliar din țară: câteva miliarde de euro pentru locuințe, pentru mall -uri și birouri. Din păcate, primăria nu reglementează și un procent anume de locuire socială din ceea ce dezvoltă imobiliarii privați, nici nu construiește public. 

Există precedente: în urma cererilor noastre repetate, primăria a cerut 5% unui investitor imobiliar sa cedeze primăriei. Ei bine, acest procent trebuie crescut si generalizat la toți investitorii. Primăria mai are un moment bun de construcție de locuințe sociale de acum 15 ani, pe malul Someșului, care e un exemplu de urbanism solid despre cum trebuie construit, net superior dezvoltării private. Acest exemplu e putin cunoscut, trebuie multiplicat. 

Primaria condusă de Emil Boc menține în fosta zonă industrială un bloc gol de foste locuințe muncitorești într-o zona cu risc de evacuare. Acel bloc gol de ani buni, paradoxal reabilitat recent, trebuie locuit de oameni vulnerabili. Suntem în fața unei alegeri: facem un oraș pentru oameni sau un oraș pentru profit? Nu doar oamenii vulnerabili nu își vor permite prețuri de 150.000 de mii de euro sau chirii de 500 de euro la două camere, ci mai multe categorii sociale. Sper sa avem înțelepciunea și compasiunea ca să luăm alegerile potrivite și reglementările necesare pentru piața locativă. 

Și despre alegeri e tema festivalului One World Romania, unde în deschidere a fost proiectat filmul pe care l-am regizat, ‘Moartea lui Iosif Zagor’, care filmează inclusiv despre zona industrială și vecinii în risc de evacuare din această zonă fostă industrială a Clujului de pe malul râului. Sper ca vocea lui si vocile noastre să fie auzite pentru ca orașul să se dezvolte mai sustenabil”, a precizat Adrian Dohotaru.

Zona industrială a Clujului este ținta mai multor proiecte de mare anvergură, care însumează minim 3 miliarde de euro, cel mai important fiind cel al Iulius Grup din zona Carbochim.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *