Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Legende despre Munţii Apuseni: Vâlva Băii, făptura care arăta minerilor drumul spre aur

Vâlva este în credinţa populară o fiinţă supranaturală, un spirit sau un duh al unui anumit fenomen meteorologic – vâlva vânturilor, animal – vâlva lupilor, etc. Vâlvele pot fi bune sau rele, depinde de omul care se întâlneşte cu ele şi respectul pe care îl arată faţă de fiinţa supranaturală.

Vâlva Băii este un personaj mitologic care apare în legendele din Ţara Moţilor din Munţii Apuseni.

Până nu demult, când minele încă nu erau închise și Apusenii erau principala sursă de extragere a aurului din România, bătrânii locului povesteau despre fapte uluitoare făcute de o făptură frumoasă sau mai puţin frumoasă care apare celor mai norocoşi dintre ei în adâncurile pământului şi care le arată drumul spre filoanele de aur mult dorite de toţi, sau le prezice o întâmplare ori îi atenţionează de o nenorocire care are să se întâmple. Această făptură mitică a căpătat numele de Vâlva Băii şi legenda moților spune despre ea că are diferite forme.

Pentru băieşii din Țara de Piatră, mina a fost locul liniştit de muncă, dar și o inestimabilă sursă de legende, inclusiv cea legată de Vâlva Băii, un spirit protector al minei care îi însoțea ascuns pe băieși în adâncul muntelui.

Mai demult, se spune că au fost nişte mineri pe baie (galerie minieră). Ei au mers să muncească acolo iar când a venit ora prânzului au mers să mănânce. Dintr-o dată a apărut o pisica neagră. Doi dintre ei au vrut să-i dea de mâncare şi restul nu au vrut. Au spus că nu-şi termină ei mâncarea pe pisica. După câteva zile dintre mineri implicaţi la acel prânz doar cei doi care hrănit pisica au mai ieşit la văzul soarelui, iar minerii spun că pe ceilalţi i-a omorât pisica aceea, care era, de fapt, Vâlvă Băii. După cum se manifestă vâlva poate fi albă cu faţă frumoasă sau neagră înspăimântătoare. Ea este o reprezentere mitologică care supraveghează şi distribuie aurul prin ”băi” (galerii miniere). Minerii cred că fiecere mină de aur îşi are valva proprie şi atunci când nu mai găsesc aur consideră că a plecat Vâlvă Băilor de la ei.

Se mai spune despre Vâlva că ajută oamenii săraci. Minerul sfătuit de Vâlva unde să sape sigur găseşte aur de parcă ar fi fost pus cu mâna acolo, însă vâlva pretinde păstrarea cu stricteţe a secretului.

O altă variantă a legendelor vorbeşte de vâlve care s-au îndrăgostit de băieșii tineri şi le-au devenit soţii, dar că astfel de relaţii erau legate cu secret de moarte: dacă băieșul ar fi dezvăluit cuiva că nevasta sau mândra lui e vâlva, ar fi plătit cu viaţa. Imaginea unor fete frumoase, dar aducătoare de blesteme şi nenorociri, şi anume a ielelor, însoţeşte şi ea miturile cu comori: se spune că dansează în noaptea de Sânziene pe locul unde stă aurul îngropat în Țara Moților, dar că de blestemul lor scapă doar minerul care le priveşte dansul printr-un ban de aur găurit, altfel, pedeapsa este nebunia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *