Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Fenomen astronomic spectaculos, pe cerul României, în această noapte: Ploaia de meteori Lyride

La data de 21 aprilie 2024, va avea loc una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din perioada primăverii, cunoscută sub denumirea de Lyride.

Iată cum apar Lyridele, dar și unde pot fi observate – Cel mai bun moment pentru observarea Lyridelor este înainte de răsăritul soarelui, când constelația Lyra se află deasupra orizontului. Este recomandat să te îndepărtezi de sursele de lumină artificială pentru a avea o vizibilitate cât mai bună.

Deși pe întregul parcurs al intervalului 16- 25 aprilie pot fi observate stele căzătoare, pasionații aleg să admire cerul în nopțile dintre 21 și 22 aprilie 2024 sau 23 și 24 aprilie 2024, atunci când curentul de meteori Lyride atinge maximul.

Lyridele sunt cauzate de particulele de praf și fragmentele de cometă lăsate în urmă de cometa C/1861 G1 Thatcher. Aceste particule intră în atmosfera Pământului și ard, producând lumini strălucitoare pe cer, cunoscute sub numele de meteori.

Primele date legate de acest fenomen astronomic au apărut în observațiile realizate de către chinezi, în urmă cu 2.600 de ani. Lyridele au fost observate pentru prima dată în anul 687 î.Hr,

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *